Hapšenja u Budvi - lom u DPS-u

Budvanskim čelnicima, uhapšenim zbog zloupotrebe službenog položaja, sud produžio pritvor do 30 dana. Tužilaštvo ih tereti da su oštetili državu i opštinu Budva za 11,1 miliona evra. Podele u Demokratskoj partiji socijalista mogle bi da ugroze izbor nove crnogorske vlade.

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović noćas je odredio pritvor do 30 dana čelnicima budvanske opštine i njihovim partnerima, osumnjičenim za zloupotrebu službenog položaja u slučaju nelegalne izgradnje na rtu Zavala kod Budve.  

Još noćas u istražni zatvor u Spužu prebačeni su osumnjičeni gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, potpredsenik Opštine Dragan Marović, inače brat vicepremijera u ostavci Svetozara Marovića, i osmorica njihovih partnera, koji su svi uhapšeni u petak ujutro.

Crnogorsko tužilaštvo tereti budvanske funkcionere da su svojim radnjama oštetili državu i opštinu Budva i pribavili sebi i drugima imovinsku korist u ukupnom iznosu od 11,1 miliona evra.

Osumnjičeni su za "zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja i podstrekavanja, kao i za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i krivično delo utaja poreza i doprinosa". Za ta dela je predviđena kazna od 10 godina zatvora.

Osumnjičeni su u subotu uveče privedeni sudiji koji im je odredio pritvor od 30 dana.  Saslušanje u Višem sudu je proteklo u prisustvu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Đorđine Ivanović, a trajalo je oko tri sata.

Advokat Kuljače i Marovića Branislav Durutović rekao je da će uložiti žalbu na odluku o pritvoru, jer smatra da je zahtev Tužilaštva  neutemeljen.

Osumnjičeni su negirali krivicu, a Tužilaštvo je tražilo određivanje pritvora zbog procene da bi oni, ako su na slobodi, ometali istragu izmenom ili falsifikovanjem dokaza i uticanjem na "saučesnike i svedoke", kao i da bi njihovo puštanje na slobodu "dovelo do ozbiljne pretnje očuvanju javnog reda i mira".

Oko hiljadu građana Budve okupilo se juče popodne ispred zgrade Skupštine opštine protestujući zbog hapšenja čelnika lokalne samouprave i zahtevajući njihovo puštanje, kako bi se branili sa slobode.

Predsednik Opštinskog odbora DPS-a Boro Lazović je rekao da se njihovi funkcioneri nalaze tamo gde niko od njih ili njihovih bližnjih nikada nije verovao da će se naći i da su Kuljača, Marović i još osam njihovih saradnika privedeni na neprimeren i najneljudskiji način.

Crnogorski premijer u ostavci Milo Đukanović izjavio je da hapšenje budvanskih čelnika nije namerno organizovana "senzacija", istovremeno negirajući da je njegov motiv da se povuče bio da bi nekom drugom prepustio obračun s kriminalom i primenu vladavine prava.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије