Proizvodnja nafte smanjena za 1.5 miliona barela dnevno

Zemalje proizvođači i izvoznici nafte (OPEK) na sastanku u Beču složile su se da smanje dnevnu kvotu proizvodnje za 1,5 miliona barela. Cena nafte na svetskim berzama pala za još četiri dolara i time dostigla najnižu cenu za poslednjih 16 meseci.

Vanredni sastanak OPEK-a u Beču održan je ranije zbog pada cena nafte na svetskim berzama used finansijske krize i smanjenja potražnje za ovim energentom.

Dnevna proizvodnja nafte OPEK-a iznosi 28,8 miliona barela i čini 40 odsto ukupne svetske proizvodnje te sirovine.

U Njujorku cena svetle sirove nafte pala je za 2,68 i sada iznosi 65,16 dolara po barelu, a u Londonu cena "brent-a" je 63,36 dolara po barelu.

Na sastanaku u Beču, članice OPEK-a, Libija i Iran pozvale su na smanjenje dnevne proizvodnje za dva miliona barela, dok Venecuela smatra da bi smanjenje trebalo da bude milion barela.

Saudijski ministar za naftu Ali al Naimi rekao je da se naftni kartel složio da današnja odluka o smanjenju dnevne kvote proizvodnje stupi na snagu 1. novembra.

Britanski premijer Gordon Braun je ranije izjavio da bi svako smanjenje dnevne kvote proizvodnje, kako bi se izazvalo povećanje cene u vreme kada se velike svetske sile, uključujući Veliku Britaniju i SAD, nalaze veoma blizu recesije, bilo "skandalozno".

Analitičar naftnog tržišta Rob Lolin je rekao da je i ranije bilo smanjenja dnevne proizvodnje za dva miliona barela i da nije ubeđen da će ovo smanjenje biti dovoljno da zaustavi pad cene nafte.

Članice OPEK-a su Alžir, Angola, Ekvador, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venecuela. Trinaesti član, Indionezija, suspendovala je svoje članstvo.

Indonezija krajem 2008. godine zvanično izlazi iz članstva OPEK-a, dok Irak nema određenu kvotu proizvodnje zbog posleratnih nesuglasica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара