Ubijen Ivo Pukanić

U eksploziji automobila ispred redakcije nedeljnika "Nacional" u Zagrebu, poginuli su vlasnik tog časopisa Ivo Pukanić i šef marketinga Niko Franić.

Zagrebačka policija je potvrdila da su u atentatu eksplozivnom napravom podmetnutom pod automobil, nastradali Pukanić i Franić. Ranjene su još dve osobe.

Eksplozija se dogodila u 18.20 u zagrebačkoj Vlaškoj ulici. U tom trenutku zgrada je bila puna studenata Visoke novinarske škole. Od siline eksplozije popucali su prozori na okolnim zgradama.

Šef Zapovedništva hrvatske policije Krunoslav Borovec je rekao da je u eksploziji bombe u potpunosti uništen privatni automobil, a da uviđaj, u koji su uključene sve policijske ekipe i pirotehničari, još traje.

Eksplozija je bila izuzetno snažna, pa je policija vrlo široko obuhvatila zonu istrage mesta događaja, jer se očekuje da će delovi bombe biti pronađeni na širem prostoru oko mesta eksplozije.

Borovec je pozvao sve građane ili eventualne svedoke, koji korisnim informacijama mogu pomoći u istrazi, da se jave policiji.

Hrvatski internet portal  Indeks.hr navodi da se Zagreb nalazi pod pravom policijskom opsadom.

Policijska linija pomerena je sve do Vlaške 19, a redakcija Nacionala nalazi se na adresi Vlaška 40.

Očevidac: Pobegao je muškarac sa kapuljačom

Prodavačica iz trgovine koja se nalazi nedaleko od mesta zločina kaže kako je nakon eksplozije videla muškarca starog između 30 i 35 godina s kapom na glavi kako se trčeći udaljava od Nacionalove redakcije.

Muškarac je pretrčavao ulicu uopšte ne gledajući levo ni desno.

Izbegao atentat u aprilu

Podsećamo, atentat na Pukanića prvi put je pokušan 9. aprila ove godine pred ulazom u njegov stan.

Nepoznati muškarac tada je iz neposredne blizine pucao, nišaneći Pukaniću u glavu, ali je on uspeo da izbegne metak.

Prilikom pokušaja da ispali drugi metak, pištolj se zaglavio, pa je Pukanić uspeo da izvuče svoje oružje. Atentator je potom pobegao.

Biografija Ive Pukanića 

Ivo Pukanić rođen je 21. januara  1961. godine u Zagrebu. Novinarstvom se bavio od svoje osamnaeste godine.

Nakon što je diplomirao na Fakultetu političkih nauka, radio je u Vjesnikovim izdanjima, a od 1991. u nedeljniku Globus kao urednik, piše na internet portalu HRT-a

Krajem 1995. sa grupom novinara napušta EPH i osniva Nacional, u koeme je glavni urednik do 2000., a zatim predsednik Uprave NCL Media Grupe i jedan od vlasnika.

Proglašen je novinarom godine 1999. godine.

Nakon toga dobio je i nagradu Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo 2000. godine i nagradu za intervju godine s generalom Antom Gotovinom 2003. godine.

Iz Hrvatskog novinarskog društva isključen je u leto 2008. 

Bio je oženjen i otac jednog deteta.

Na mestu događaja nalaze se brojna policijska vozila, kao i kola Hitne pomoći a saobraćaj je blokiran.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара