Protest britanskih studenata

U centru Londona, i ostalim univerziteskim centrima, studenti protestovali protiv plana Vlade, kojim bi cene školarine trebalo da budu značajno povećane. U protestima povređena dva policajca, uništen policijski kombi i podmetnuto nekoliko požara.

Britanski studenti i đaci okupili su se u centru Londona protestujući protiv plana britanske Vlade da tri puta poveća iznos uplata za visoko obrazovanje, do gornjeg iznosa od 9.000 funti, javljaju britanski mediji.

Studentski marševi su se, pored Londona, održali na univerzitetima širom zemlje: u Mančesteru, Liverpulu, Oksfordu, Bristolu, Kembridžu, Lidsu, Njukaslu, Kardifu, Glazgovu i Edinburgu, preneo je Bi-Bi-Si.

Prisustvo policije na ulicama glavnog grada Velike Britanije bilo je znatno jače u odnosu na proteste, koji su se održali pre dve nedelje, kada je povređeno 14 osoba, a 65 uhapšeno.

Bi-Bi-Si izveštava da su, u blizini britanskog parlamenta, demonstranti okružili policijski kombi i pokušali u njega da provale.

Kako prenosi britanski javni servis, protesti su usmereni protiv Liberalno-demokratske stranke koja je, do pobede na izborima, bila najveći protivnik za povećanje naknada za školovanje, ali su posle ulaska u koalicionu vladu bili primorani da promene svoj stav.

Lider liberala Nik Kleg je, u izjavi za Bi-Bi-Si, rekao da je njegova partija dala obećanje kojeg nije mogla da se drži, i dodao da je stranka u koalicionoj vladi, zbog čega su neki kompromisi morali biti napravljeni.

Predsednik Nacionalnog studentskog saveza Aron Porter, rekao je da im nisu potrebne lekcije Nika Klega, preneo je Rojters.

Mark Bergfeld, predvodnik jedne od grupa organizatora protesta, poručio je da ljudi imaju pravo na protest i civilnu neposlušnost.

Prethodne proteste, u kojima je učestvovalo 50.000 ljudi, obeležili su neredi u Londonu i pokušaj grupe demonstranata da provali u kancelariju Konzervativne stranke.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије