Читај ми!

КПС упао и затворио експозитуре Поштанске штедионице на северу Косова и Метохије

Припадници тзв. косовске полиције са пушкама и панцирима упали су и затворили експозитуре Поштанске штедионице у четири српске општине на северу Косова и Метохије, док су грађани у том тренутку покушавали да подигну пензије, социјалну помоћ и друга примања. Приведен je, па пуштен директор Поштанске штедионице на КиМ Игор Радић.

Координисана акција тзв. косовске полиције и упади у експозитуре Поштанске штедионице почели су истовремено око 15 сати у све четири општине на северу Косова.

Порески инспектори и тзв. косовска полиција упали су у филијале Поштанске штедионице у Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, блокирали их, постављајући жуте траке на улазу, ради, како су објаснили, контроле пословања.

У вишечасовној акцији затворено је свих пет филијала Поштанске штедионице, као и Управа за трезор Министарства финансија Владе Србије на северу КиМ.

Оно што је од документације затечено, полиција и инспектори су конфисковали.

Полиција је привела директора филијале Банке Поштанске штедионице у Северној Митровици Игора Радића, па га потом пустила. У полицији је испитиван и директор трезора.

У тзв. косовској полицији су медијима потврдили да је акција покренута око 15 часова након информација о наводно нелегалном пословању.

Заменик командира полиције за регион Север Ветон Ељшани рекао је да је акција изведена уз одобрење тужиоца, те да су провераване просторије Поштанске штедионице, заједно са пореским инспекторима.

Сличних акција није било у српским срединама јужно од Косовске Митровице.

Вучевић: Упадом у експозитуре, Курти показује да је очајан

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти упадом тзв. специјалне полиције у експозитуре Банке Поштанска штедионица у Лепосавићу, Звечану и Северној Митровици показује да је очајан, јер му његови "ктитори" још увек нису омогућили улазак тзв. Косова у Савет Европе.

Вучевић је упитао међународну заједницу коме и зашто смета Поштанска штедионица.

"Због чега су косметски Срби једина заједница у Европи која не може нормално да послује? Имају ли они право на плате и пензије или је против њих све дозвољено", упитао је Вучевић, саопштио је његов кабинет.

Вучевић је додао да међународна заједница ''предуго и преблаго (не) реагује на Куртијева непочинства", додаје се у саопштењу.

Дачић: Курти наставља са терором против српског народа

Реаговао је и потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић који је рекао да Курти наставља са терором против српског народа на Косову и Метохији, упадом полиције у експозитуре Поштанске штедионице.

"Докле ће више међународна заједница толерисати насиље над Србима? Или се то не уклапа у клише? Ако је хапшење динара део политике Куртија којег Запад подржава, шта је следеће? Хапшење динара, протеривање и убијање Срба, зар то треба да дочекамо? Куртију не вреди говорити, али ако се међународна заједница не дозове памети, све ово води у нове сукобе на Балкану са несагледивим последицама“, изјавио је Дачић.

Петковић: Упад КПС-а у експозитуре ПШ покушај изазивања немира и хаоса

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је упад косовске полиције у експозитуре Поштанске штедионице и трезор на северу КиМ ескалаторни потез Приштине који за циљ има изазивање немира и хаоса и укидање српских институција на северу КиМ и да ће о томе Београд обавестити све међународне представнике.

"Ја ћу се колико сада чути са Мирославом Лајчаком, зваћу и представнике Квинте и обавестићемо све на међународној сцени о каквом безакоњу и терору по налогу премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија је овде реч", рекао је Петковић.

Петковић је додао да није реч о неком обичном ескалаторном потезу, већ је реч о насилном нападу и на сам дијалог с обзиром на то да је питање динара и решавање судбине Поштанске штедионице постало саставни део дијалога.

"Према информацијама које тренутно имамо са терена, косовска полиција је упала у све просторије, тамо и даље противправно и насилно држи запослене који су се ту нашли у тренутку упада у експозитуре банке Поштанске штедионице. Јасно је да овде није реч о укидању динара, већ протеривању српског народа и гашењу српских институција на северу Косова и Метохије", рекао је Петковић.

Додао је да у тренутку упада косовске полиције у Банку Поштанска штедионица у експозитурама није било динара, те да и са тачке гледишта Приштине није било основа за насилни упад.

"Аљбин Курти не жели никакав договор, нити решење које би ишло у прилог српском народу на КиМ. Све време у Бриселу, главни преговарач у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими је глумио да жели да се договори, да жели решење, али је из састанка у састанак одбијао све наше предлоге и ништа није желео да прихвати, чак и кад смо понудили да исплаћујемо у еврима, чак и кад смо понудили да формирамо ново привредно предузеће", нагласио је Петковић.

Он је нагласио да у банкама Поштанске штедионице ради укупно 89 особа.

Петковић је оценио да је Бисљими одбио све предлоге, јер је чекао тренутак када ће се завршити састанак комитета министара у Савету Европе како би Приштина кренула са гашењем српских институција – у овом случају Банке Поштанска штедионица, трезора Банке Поштанска штедионица и Пошта Србије.

"Јасно вам је да тај човек не жели дијалог, не жели решење, он само жели да протера српски народ са простора Косова и Метохије", нагласио је Петковић.

Српска листа: Наставља се прогон свега српског са простора КиМ

Српска листа саопштила је да се наставља прогон свега српског са простора Косова и Метохије, а у складу са наредбом и планом премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

"Насилни упад у просторије Поштанске штедионице и малтретирање запослених, од стране до зуба наоружаних параполицијских Куртијевих фаланги је одговор на позиве Срба, Београда и међународне заједнице за мир, а уједно и почетак предизборне кампање Куртијевог Самоопредељења за ванредне парламентарне изборе", наводи се у саопштењу Српске листе.

Током спровођења ове нелегалне антисрпске насилне акције, како додају из Српске листе, "Куртијеве фаланге" биле су распоређене на улицама свих општина на северу и у непосредној близини школа и вртића у којима се одвијала настава.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије