Читај ми!

У потрагу за хеликоптером иранског председника Раисија укључују се и друге земље, магла отежава спасавање

Животи председника Раисија и министра спољних послова Амирабдолахијана су у опасности, рекао је ирански званичник за Ројтерс. Хеликоптер са иранским председником Ебрахимом Раисијем нестао је пошто је имао, како су власти саопштиле, "тешко слетање" због лошег времена. У потрагу, отежану због суснежице, магле и неприступачног терена, укључена је иранска војска, а укључују се и друге државе. Револуционарна гарда саопштила да је утврђена могућа локација хеликоптера.

Ирански министар унутрашњих послова Ахмед Вахиди саопштио је да су се данас, након отварања бране Киз Каласи у северној иранској провинцији Источни Азербејџан, којем је присуствовао и председник Азербејџана Илхам Алијев, Ебрахим Раиси и пратња враћали са неколико хеликоптера, од којих је један имао "тешко слетање" због лошег времена, пренела је агенција Тасним.

Вахиди је додао да су спасилачке екипе послате у то подручје, али да ће због магле и непроходности терена можда бити потребно време да се стигне до хеликоптера.

"Комуницирали смо са сапутницима председника, али је због подручја комуникација отежана и чекамо да спасилачке екипе стигну до места несреће и слетања хеликоптера, и дају нам информацију", рекао је Вахиди.

Ирански званичник рекао је за Ројтерс да се још надају, али да су "информације које долазе са места пада веома забрињавајуће".

"Животи председника Раисија и министра спољних послова Амирабдолахијана су у опасности после пада хеликоптера", додао је званичник.

У Раисијевом конвоју била су три хеликоптера, од којих су два са министрима и званичницима безбедно стигла на одредиште, преноси агенција Тасним.

Спасилачке снаге Црвеног полумесеца и додатне војне и полицијске снаге започеле су масовну операцију на проналажењу хеликоптера након првих извештаја о могућој несрећи, наводи агенција.

На терен је упућено 16 спасилачких екипа, пише ИРНА.

Међу путницима хеликоптера, осим Раисија, били су и министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан, гувернер Источног Азербејџана Малик Рахмати и још неколико других, наводи агенција.

Иранска новинска агенција Фарс позвала је Иранце да се моле за председника.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије