Читај ми!

Премијер Словачке Роберт Фицо у озбиљном али стабилном стању, нападач оптужен за покушај убиства

Након јучерашње пуцњаве у којој је тешко рањен, премијер Словачке Роберт Фицо је у веома озбиљном али стабилном стању, саопштено је из болнице у Банској Бистрици. Нападач је ухапшен одмах након пуцњаве, а министар унутрашњих послова Матуш Шутај-Ешток затражиће сазивање Савета безбедности Словачке. Словачки медији преносе да је полиција оптужила нападача за покушај убиства.

Премијер Словачке Роберт Фицо, који је тешко рањен у јучерашњој пуцњави, у веома је озбиљном али стабилном стању, саопштено је јутрос на конференцији за медије у Банској Бистрици.

Директорка болнице у Банској Бистрици Миријам Лапуникова рекла је да је операција Роберта Фица трајала пет сати и да су у њу била укључена два тима.

"У овом тренутку, његово стање је стабилизовано али је веома озбиљно, биће на интензивној нези", рекла је Лапуникова новинарима.

Заменик премијера Роберт Калинак рекао је да су лекари успели да стабилизују Фицово стање током ноћи и да су у току процедуре које ће омогућити даље побољшање.

"Нажалост, стање остаје веома озбиљно због компликоване природе рана, али ми сви желимо чврсто да верујемо да ће он успети да преброди ову ситуацију", навео је Калинак.

Медији преносе да Фица очекује још једна операција.

Полиција је, како преносе словачки медији, оптужила нападача за покушај убиства са предумишљајем. Прети му казна до 25 година затвора.

Нападач је ухапшен одмах, али још није идентификован. Иако поједини словачки медији преносе да је идентификован као 71-годишњи писац и политички активиста, то није званично потврђено.

Фицо је јуче погођен из ватреног оружја испред културног центра у граду Хандлови, где је одржана седница владе.

Вучић: Шокиран сам атентатом

Напад су осудили и бројни светски лидери, међу њима и председник Србије Александар Вучић, који је навео да је шокиран атентатом.

"Шокиран сам атентатом на Роберта Фица, великог пријатеља Србије и мог лично. Драги пријатељу, молим се за тебе и за твоје здравље", написао је Вучић на друштвеној мрежи Икс.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оштро је осудила напад на премијера Словачке.

"Такви акти насиља немају места у нашем друштву и поткопавају демократију, наше најдрагоценије опште добро. Моје мисли су са премијером Фицом и његовом породицом", написала је Фон дер Лајенова на налогу на мрежи Икс.

Председник САД Џозеф Бајден ужаснут је извештајима о нападу на Роберта Фица.

Амерички председник је рекао да се он и његова супруга Џил моле за Фицов брзи опоравак и да су њихове мисли са породицом словачког премијера и народом Словачке.

"Осуђујемо овај стравичан чин насиља. Наша амбасада је у блиском контакту са Владом Словачке и спремна је да помогне", написао је Бајден.

Председник Русије Владимир Путин описао је словачког премијера Роберта Фица као "храброг и снажног човека" и пожелео му брз и потпуни опоравак.

"За овај монструозни злочин не може бити оправдања. Роберта Фица познајем као храброг и снажног човека. Надам се да ће му ови квалитети помоћи да преживи ову тешку ситуацију", написао је Путин у телеграму упућеном одлазећој председници Словачке Зузани Чапутовој.

субота, 01. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије