Читај ми!

Летачки дан у завичају Миленка Павловића – да се никада не заборави његова храброст

На спортском аеродрому у Дивцима одржан је трећи меморијални скуп “Миленко Павловић". Пуковнику-пилоту, који херојски изгубио живот изнад Ваљева пре 25 година, пошту су одали спортски пилоти, авио-моделари и хеликоптерске јединице Војске и МУП-а, летачким даном у његовом завичају.

Спортски авиони, једрилице и хеликоптери надлетали су Ваљево, Осечину и Горње Црниљево у част пилота пуковника Миленка Павловића - четврт века од његове борбе у Мигу 29 са неисправним радаром против 16 НАТО авиона.

"Брзо је пролетело 25 година, то је готово читава вечност за нас, али ми и те како чувамо све те слике, сва та сећања, све те догађаје, све те активности и у обавези смо да никада не заборавимо лик, дело и храброст Миленка Павловића", рекао је пилот инструктор Бориша Мандић.

На трећем меморијалу, Аеро-клуб Ваљево имао је подршку хеликоптерских јединица војске и полиције.

"Клубови би требало да буду мрестилиште младих ваздухопловаца који ће касније ићи у војску, у цивилство, где већ да лете и тако да то нам је основна идеја", каже директор тог аеро-клуба Слободан Андрић.

Прилика да се младима приближи небо

Гордан Павловић, генерал РВ и ПВО, истиче да је ово прилика да се младима "приближи небо".

"Ово је прилика за ту децу која имају 14, 15, 16 година да се упознају са небом, да им се то небо приближи, а најбољи начин је овако кроз аеро-клубове и да се они учврсте и определе у својој жељи и стремљењу да постану пилоти", рекао је генерал Павловић.

У хеликоптеру пете генарације "ербас Х 145 М" Војске Србије екипу РТС-а, да забележи кадрове у част небеског хероја пилота Миленка Павловића, возили су капетани прве класе, Ања Крнета и Милош Јанковић.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара