Читај ми!

Додик на седници Скупштине РС: Укинути Шмитове одлуке у року од седам дана

У Бањалуци је, два дана после наметања изборног закона БиХ, одржава посебна седница Народне скупштине Републике Српске са једном тачком дневног реда – разматрање актуелне безбедносне и политичке ситуације у свету и утицај на Републику Српску.

Посебна седница Народне скупштине Републике Српске се одржава на предлог председника Републике Српске Милорада Додика, председника Народне скупштине Ненада Стевандића, председника Владе Радована Вишковића и српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић.

Милорад Додик рекао је у обраћању на посебној седници Народне скупштине РС да ће предложити поништавање одлука Кристијана Шмита.

"Предлажем да покушамо релаксирати ситуацију у БиХ на сљедећи начин - да се од стране колонијалне управе пониште све одлуке лажног Шмита у року од седам дана", навео је Додик.

Како је додао, да уколико се то не учини, да представници РС закажу седницу Парламентарне скупштине БиХ и да та скупштина прогласи недозвољеним и ништавним Шмитове одлуке као и да забрани органима БиХ примену тих одлука и да прогласи сајт ОХР неприхватљивим и антизаконитим местом објаве аката.

Додик је предложио и да ПС БиХ забрани Службеном гласнику БиХ да објављује акте странаца и њихових организација.

Напоменуо је да ће предложити да се на сједници Представничког дома ПС БиХ донесе Изборни закон БиХ са свим техничким побољшањима која би била примењена одмах на следећим изборима као и да се развласти ЦИК пошто је, како каже, парадржавни институт и организација.

Цвијановићева је у обраћању рекла да је Република Српска опедељена за поштовање Устава, територијалног интегритета и суверенитета БиХ и да то не нарушавају њени функционери и институције, већ годинама деловање високих представника и спрега страних и бошњачких судија у Уставном суду БиХ.

Према њеним речима, Дејтонски споразум није дао могућност високим представницима да управљају БиХ и да су опасне мере које су предузимали високи представници, поједини амбасадори и Уставни суд БиХ.

Вишковић је истакао да је Република Српска изложена бројним притисцима чији је циљ дестабилизација њених институција, али да неће одустати од мирне и легалне борбе.

Стевандић је раније рекао да би требало да буду донесени и закључци, међу којима и онај о опредељењу Републике Српске, поштовању и дословном примењивању међународног права и Општег оквирног мировног споразума.

У Информацији о предоженој тачки дневног реда се, између осталог, говори о наметању измењеног Изборног закона БиХ, уз подсећање да је тим поводом и сама ЕУ изразила незадовољство.

"Дакле, не постоји јединствен приступ земаља ЕУ у односима према БиХ, а у овом случају и према Кристијану Шмиту и његовим нелегалним поступцима", пише у Информацији и додаје да су све ове активности подржане од стране тренутне америчке администрације.

Како се наводи у информацији, Република Српска мора сачинити темељну анализу укупне новонастале ситуације, сачинити одговарајуће закључке и предузети одговарајуће активности. То укључује ревизију њеног досадашњег концепта међународних односа. Ако би то пропустила да учини, доспела би у ризик непредузимања одговарајућих корака благовремено, преносе Независне.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво