Читај ми!

Вујић: Србија има најмање шуме у региону, не сме да нам се догоди још неки Златибор

У заблуди смо ако мислимо да смо земља богата шумама, тврди за РТС Марко Вујић из Центра за еколошку политику Факултета политичких наука. Позива се на податке јавног предузећа "Србијашуме" и каже да смо са мање од 30 одсто пошумљености најлошији ђак у региону.

Вујић: Србија има најмање шуме у региону, не сме да нам се догоди још неки Златибор Вујић: Србија има најмање шуме у региону, не сме да нам се догоди још неки Златибор

Марко Вујић каже да, за разлику од тридесетак одсто у Србији, Словенија има пошумљеност већу од 60 одсто, Црна Гора 60 одсто, а Босна и Херцеговина 40 одсто, као и Северна Македонија. Чак и Хрватска, која није неки узорни ђак по том питању у ЕУ, када је реч о шумовитости свог подручја - има 35 одсто.

Наводи да смо 80-их година пошумљавали по 10.000 хектара годишње, а сада око 1.000. Каже да је, уз нелегалну сечу, недостатак кадрова на терену главни кривац за то што имамо све мање стабала.

"Ми неретко кажемо, било би добро да они из канцеларија из свих јавних предузећа сиђу мало више на терен. Несумљиво да нам иначе фали људство. Имамо свега шест републичних инспектора и неколико десетина локалних инспектора за заштиту живота и средине. То није довољно у држави у којој је животна средина у ситуацији као што је у Србији", сматра доцент ФПН.

Истиче да је јако важно пооштравање постојећих казни и да се тужилаштво и надлежне институције заиста баве овим проблемима.

"Ми имамо годишње око две стотине пријава сеча шума, али учинковитост у смислу проналажења оних који су извршили тај деликт је ниска. Казнена политика је недовољно инвазивна и проблем је што се не примењује, што све стоји на папиру", рекао је Вујић.

Сматра да је нормално да се подручја развијају и урбанизују, али да планинске лепотице треба да остану то што јесу, а не да постану гиганти од бетона и асфалта.

Поручује и да је веома битно "да нам се не догоди поновно неки Златибор". На надлежне апелује да обрате пажњу на Стару планину и Голију.

"Чини ми се да су то наредни таргети који ће ући у неку врсту процеса урбанизације и изградње. Нико не жели да то буду планинске лепотице где немате где да се одморите и да видите ту лепоту. Али то треба да буде на услузи свих нас као грађана Републике Србије на прави начин. Да можемо доћи до чистог ваздуха, да можемо видети све те лепоте наше земље, а не да уживамо у ономе у чему можемо уживати и на Новом Београду", закључио је доцент Марко Вујић из Центра за еколошку политику Факултета политичких наука за РТС.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара