Читај ми!

Тужилаштво: Никола Петровић није кривично одговоран за удес на Дедињу

Прво основно јавно тужилаштво у Београду закључило је да у удесу марта прошле године у коме је учествовао Никола Петровић нема елемената кривичне одговорности.

Поступајући по кривичној пријави саобраћајне полиције против Николе Петровића, у саопштењу се истиче да је Тужилаштво у поступуку доказивања утврдило да повређене особе у удесу нису задобиле повреде у судско-медицинском смислу, као и да је на возилу којим је управљала оштећена проузрокована имовинска штета која не прелази износ од 200.000 динара.

"Из тих разлога се у радњама осумњиченог Петровића не стичу битна обележја кривичног дела Угрожавање јавног саобраћаја члан 289. Кривичног законика, већ битна обележја прекршаја из Закона о безбедности саобраћаја на путевима, те је Прекршајном суду у Београду поднет захтев за покретање прекршајног поступка против Петровића", истиче се у саопштењу Првог основног јавног тужилаштва.

Тужилаштво наглашава да је предузело све неопходне доказне радње пре доношења одлуке.

Наводи се да је Петровић саслушан у својству осумњиченог, испитани су сведоци-оштећени, затим је урађено неуропсихијатријско вештачење осумњиченог, као и судско-медицинско вештачење телесних повреда оштећених.

Напомиње се да у својој одбрани осумњичени није спорио да је учествовао у саобраћајној незгоди, али је рекао да сумња у рад кочионог система на његовом возилу као и у тестирање на психоактивне супстанце.

Тужилаштво додаје да је Петровић као потврду своје одбране приложио и мишљење овлашћеног сервисера за своје возило у вези са кочионим системом за тај тип возила.

"Из налаза и мишљења и допуне налаза и мишљења вештака психијатра произилази да се алкохолемија највероватније кретала у интервали од 0,1 до 0,2 промила, што је испод дозвољеног нивоа алкохола у крви сходно члану 187 Закона о безбедности саобраћаја на путевима, те да је критичном приликом алкохол био у фази ресорпције", наводи Тужилаштво.

Указује се на то да се не може са сигурношћу утврдити да ли је осумњичени управљао својим возилом и под дејством опојних дрога, с обзиром на то да постојање метаболита кокаина у урину не одређује време када је кокаин конзумиран, већ само показује да је кокаин присутан у урину, али не и у крви.

Такође, наведено је да кокаин има дејство само док се налази у крви, тј. пре разградње.

"Из налаза и мишљења лекара у вези са телесним повредама произилази да оштећене критичном приликом нису задобиле повреде у судско-медицинском смислу", закључује се у саопштењу Првог основног јавног тужилаштва у Београду.

Никола Петровић, познат као некадашњи директор Јавног предузећа "Електромреже Србије“, учествовао је у саобраћајној незгоди на Дедињу, а том приликом су повређене две особе.

Петровић је, према писању београдских медија, 6. марта прошле године управљао возилом марке "мерцедес мекларен“, када се забио у ограду у Ужичкој улици, оборио три стуба и ударио у "опел корсу“.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара