ИЗ ЧАСА У ЧАС

Крах Хамасовог мировног плана, Американци убили лидера Катаиб Хезболаха у Багдаду

Рат Израела и Хамаса – 124. дан. Хамас је предложио примирје у три фазе у трајању од 135 дана које би се финализирало споразумом о окончању рата. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је одбацио предлог и најавио борбу до "апсолутне победе" која подразумева елиминасање Хамаса, демилитаризовани Појас Газе и напад на Рафу као један од последњих циљева. Високи званичник Хамаса наводи да су реакције Израела показатељ да желе да наставе сукоба, а амерички државни секретар Ентони Блинкен се и даље нада позитивном исходу. У нападу дроном, у Багдаду убијен један од лидера Катаиб Хезболаха.

Крах Хамасовог мировног плана, Американци убили лидера Катаиб Хезболаха у Багдаду Крах Хамасовог мировног плана, Американци убили лидера Катаиб Хезболаха у Багдаду

Хуманитарни посматрачи Уједињених нација навели су да наредбе за евакуацију обухватају две трећине Газе.

Министарство здравља у Гази које је под контролом Хамаса саопштило је да је најмање 27.585 Палестинаца убијено, а 66.978 рањено од почетка сукоба 7. октобра.

Главни израелски војни портпарол контраадмирал Данијел Хагари рекао је да је 31 од преосталих талаца у Гази проглашен мртвим.

Израелски активисти, укључујући и чланове породица отетих, већ данима блокирају прелаз Керем Шалом како би спречили улазак хуманитарне помоћи у појас Газе.

После посете Саудијској Арабији, амерички државни секретар Ентони Блинкен боравио је у Каиру где је о могућности успостављања прекида ватре у Гази разговарао са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем да би потом отпутовао у Катар.

Блинкен је пред новинарима у Катару рекао да ће у среду са израелским званичницима разматрати одговор Хамаса на оквир споразума за ослобађање талаца као део нове хуманитарне паузе у борбама у Гази.

Високи званичник Хамаса Гази Хамад рекао је Ројтерсу да та паравојна група намерава да ослободи највећи могући број Палестинаца који се налазе у израелским затворима.

Јеменски Хути које подржава Иран Хути тврде да су гађали два брода у Црвеном мору. Запретили су да ће "додатно заоштрити" ситуацију у том подручју.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара