Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ у штабу Хамаса у Џабалији, проширује копнену операцију у јужној Гази; Ракета из Газе погодила зграду у Ашкелону

У Кан Јунису у току најинтензивније борбе од почетка копнене операције. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су се пробиле дубље у избеглички камп Џабалију, у северном делу Појасу Газе. Генерал-мајор Јарон Финкелман, шеф Јужне команде израелске војске, каже да његове трупе воде најтеже борбе од почетка копнене операције. Уништена зграда главне суднице у Гази. Ракета из Газе погодила зграду у Ашкелону. Канцеларија за медије у Гази саопштила је да је 16.248 особа убијено у израелским нападима на Појас Газе од избијања сукоба 7. октобра. Портпарол Уницефа Џејмс Елдер изјавио је да је немогуће створити безбедне зоне за цивиле у Појасу Газе.

ИДФ у штабу Хамаса у Џабалији, проширује копнену операцију у јужној Гази; Ракета из Газе погодила зграду у Ашкелону ИДФ у штабу Хамаса у Џабалији, проширује копнену операцију у јужној Гази; Ракета из Газе погодила зграду у Ашкелону

Десетине израелских тенкова, оклопних транспортера и булдожера ушло је у јужни део Појаса Газе код Кан Јуниса, док израелска војска спроводи копнену офанзиву на том подручју.

Израелска војска, након што је проширила копнену офанзиву и бомбардовала циљеве широм енклаве, наредила је Палестинцима у око 20 области у централном делу Појаса Газе да оду даље на југ и објавила мапе на интернету. Објавила је нови хуманитарни коридор и саопштила да је главни ауто-пут Газе Салах ад Дин (Саладин) "зона борбе". 

Циљ проширених акција израелске војске је, након истека једнонедељног прекида ватре, уништење лидера Хамаса у Појасу Газе, саопштио је Израел. Међу метама су и лидери Хамаса за које Израел верује да се крију у Катару и Турској.

Анкара је упозорила Израел да ће бити "озбиљних последица" уколико Израел покуша да елиминише Хамасове званичнике који живе ван палестинских територија.

Локални званичници у Гази, са друге стране, наводе да су интензивирани израелски ваздушни напади на истоку Кан Јуниса, те да израелске копнене снаге продиру у источни део и опкољавају подручје тог града. 

Најмање 50 цивила је убијено, а више стотина је повређено, у серији израелских напада на две школе у граду Гази, у ​​којима су била смештена расељена лица, саопштила је палестинска новинска агенција ВАФА (WAFA).

Министарство здравља у Гази саопштило је да је од суботе у Појасу Газе убијено више од 800 Палестинаца. Од почетка сукоба 15.899. Како се наводи, 70 одсто убијених су жене и деца.

Нема сигурних зона у Појасу Газе, поручио је шеф Уједињених нација за хуманитарну помоћ Мартин Грифитс.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије