Читај ми!

Украјина и Пољска најавиле бојкот Уефиних турнира на којима буду играли руски тимови до 17 година

Украјина је саопштила да нeће играти на турнирима у којима учествују руски тимови након што је Уефа објавила планове за враћање руских екипа до 17 година у европска такмичења.

У саопштењу објављеном касно у уторак, Украјинска фудбалска асоцијација (Уаф) позвала је Уефу да преиспита своју одлуку и позвала друге земље да не играју против руских тимова.

Уефа је одлучила да после почетка рата у Украјини сви руски тимови, национални или клупски, буду суспендовани из учешћа у њеним такмичењима.

Годину и шест месеци касније, кровна организација европског фудбала је у уторак саопштила да "деца не би требало да буду кажњавана за поступке чија је одговорност искључиво на одраслима“ и да ће руске У-17 екипе бити поново примљене у Уефиним такмичењима "у току ове сезоне“.

"Уаф најоштрије осуђује данашњу одлуку Уефе о повратку У-17 тимова из Руске Федерације на међународна такмичења. Уаф потврђује да нећемо учествовати ни у каквим такмичењима са учешћем руских тимова и апелујемо на друге асоцијације чланице Уефе да бојкотују евентуалне утакмице са учешћем тимова из Руске Федерације, уз њихов пријем", пише у соапштењу Уафа.

У том саопштењу се наводи да је повратак руских тимова на такмичења "усред непријатељстава која Руска Федерација води против Украјине неоснован и такав да толерише агресивну политику Русије“.

Фудбалски савез Енглеске реаговао је на одлуку Уефе у уторак, рекавши да њени омладински тимови неће играти против Русије.

Финале Европског првенства за фудбалере до 17 година биће одржано на Кипру следеће године, док ће се турнир за жене одржати у Шведској.

Пољска најавила бојкот

Председник Фудбалског савеза Пољске Цезари Кулеша најавио је да ће бојкотовати могуће утакмице против руских селекција у европским такмичењима.

"Био сам изненађен саопштењем Извршног комитета Европске фудбалске уније. Ако руским селекцијама буде дозвољено да играју, наше репрезентације неће играти против њих. Ово је једина исправна одлука", рекао је председник Цезари Кулеша на Твитеру.

Уефа је навела да ће руске репрезентације играти без заставе, химне, званичне опреме и на неутралном терену.

Европска фудбалска унија је у фебруару прошле године суспендовала све руске репрезентације и клубове из међународних такмичења због рата у Украјини.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара