ИЗ ЧАСА У ЧАС

Зеленски: Ситуација код Бахмута "посебно врућа"; Лавров и Блинкен о ухапшеном америчком новинару

Рат у Украјини – 402. дан. Борбе се настављају на истоку земље. Украјински званичници тврде да су Руси снажно гранатирали град Константиновку код Бахмута, док руски да су Украјинци засули Мелитопољ пројектилима. Лавров и Блинкен разговарали о недавном хапшењу новинара "Волстрит џорнала" Евана Гершковича, осумњиченог за шпијунажу.

Зеленски: Ситуација код Бахмута "посебно врућа"; Лавров и Блинкен о ухапшеном америчком новинару Зеленски: Ситуација код Бахмута "посебно врућа"; Лавров и Блинкен о ухапшеном америчком новинару

Најжешће борбе и даље се воде код Бахмута. Украјински званичници тврде да су руске снаге током јучерашњег дана гранатирале Херсонску област, те да је једна особа страдала.

Са друге стране, руски министар одбране Сергеј Шојгу најавио је повећану производњу наоружања за њихове снаге. Почела је и пролећна регрутација нових војника у Русији.

Москва је, такође, преузела месечно председавање Саветом безбедности Уједињених нација (СБ УН), што је изазвало оштро противљење Кијева. Украјински председник Володимир Зеленски оценио је да је апсурдно да Русија председава СБ УН, те да је то доказ краха те институције.

Шеф канцеларије украјинског председника Андриј Јермак, такође, поручио је да је руско председавање СБ УН "симболични ударац" за систем међународних односа.

Украјина је, у међувремену, оптужила митрополита Павела, старешину Kијевско-печерске лавре  за изазивање верске мржње и правдање руских акција у Украјини. Саслушање митрополита Павела због његовог здравственог стања је за 3. април одложено. 

За то време, званичник агенције за развој веза с иностранством "Росотрудничество" Јевгениј Примаков најавио је да Москва, после "Вагнера" планира да оснује ПМЦ – још једну приватну војну компанију.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво