Позориште "Бошко Буха" остаје на Тргу Републике, нема затварања и сељења

Позориште Бошко Буха остаје на старој адреси, потврдили су чланови тог позоришта, после састанка са премијерком. Ана Брнабић каже лично ће се заузети за решење проблема дечјег позоришта, у најкраћем року, и да остаје у згради на Тргу Републике.

Позориште Бошко Буха је привремено исељено пре девет година - због реконструкције. Грађевинску дозволу за радове добило је тек пре годину дана, али нису почели. Суочени с могућим пресељењем на Савски трг глумци од понедељка траже помоћ. После разговора у Влади верују да им је проблем решен.



"Успешно смо открили шта је проблем. Премијерка је рекла да ће проблем у најкраћем могућем року бити решен и да ће она сада искоординисати службе које ће да се позабаве овим проблемом. Постигнут је договор и позориште остаје у згради. Чека се реконструкција. Не улазимо у друге ситуације, утврђено је где је и шта је проблем“, каже глумица Боба Латиновић.

То им је, каже, на састанку гарантовала председница Владе са могућа два решења:

"Да се уради поново премер целе зграде, да се тачно утврде целине и да се на основу тих целина утврди да привредно друштво нема  власништво над фоајеом дечијег позоришта или друга опција да се тих 200 и кусур квадрата замени за неких других 200 и кусур квадрата у оквиру те зграде", казала је премијерка.

Реновирање позоришта није почело, због, наводно, погрешно уписаних права у катастру. Републички геодетски завод  то демантује.

"На основу пресуде Привредног суда у Београду 2016. године и Привредног апелационог суда 2017, у регистар је као власник дела пословног простора уписана фирма 'Рубин'  Крушевац. 'Рубин' је још 2009. године од Угоститељско-привредног друштва 'Стари град' купио део пословног простора под називом 'Кафе Театар', укупне површине нешто мање од 230 метара квадратних, којој припада и део 'Бошка Бухе," наводи се у допису.

Прича иде дубље у прошлост - Угоститељско-привредно друштво простор је купило од Републичке дирекције за имовину, маја 2000.

После пресуде, фирма „Рубин" бизнисмена Предрага Ранковића Пецонија, 2017. се уписује као власник. А онда, у децембру 2021. власништво прелази на предузеће "Бутик 1", Александра Кајмаковића, који је хапшен због наводне везе са кланом Беливука.

"Град Београд није пријавио пословне просторе на две парцеле у евиденцију јавне својине, али је за катастарску парцелу 2265, где се налазе и ресторан и део позоришта, тражио потврде од Дирекције за неколико пословних простора како би те просторе пренео са Републике у својину Града Београда, како је и уписано тренутно у катастру“, наводе из Републичке дирекције за имовину.

Простор је позоришту на коришћење на недоређено време дао Град Београд.

"Оно што је важно је да су људи из Градског секретеријата за културу у свакодневном контакту са запосленима у установи. Одлучено је да се крене с реконструкцијом Трга Републике, Град стоји иза тога и то је што се нас тиче неспорно", каже Наташа Михаиловић Вацић из Градског секретаријата за културу.

На представама позоришта "Бошко Буха", које је основано 1950, одрасле су генерације Београђана. Глумци верују остаће тако и у наредним деценијама, и даље, на Тргу Републике.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво