Euleks: Beograd na potezu

Na Beogradu je da povuče sledeći korak kako bi se nastavilo prikupljanje informacija u vezi s eventualnom masovnom grobnicom kod Raške, poručuje Euleks.

Predstavnici misije Evropske unije na Kosovu saopštili su da je na Beogradu da povuče sledeći korak kako bi se nastavilo prikupljanje informacija u vezi s mogućom masovnom grobnicom ubijenih kosovskih Albanaca kod Raške. 

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević kaže da je taj slučaj od velike važnosti za međunarodnu misiju. "Ohrabrujemo vlasti Srbije da krenu napred što je brže moguće da bi istina izašla na videlo", rekla je agenciji Beta Gudeljevićeva.

Prema njenim rečima, sledeći korak je na Beogradu, da preduzme istažne radnje za utvrđivanje mesta na kojem je grobnica, kako se pretpostavlja, sa telima oko 250 ubijenih Albanaca.

Gudeljevićeva je rekla da su Euleksovi istražitelji pre nekoliko nedelja u Beogradu razgovarali sa srpskim tužiocima za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem o nastavljanju pribavljanja informacija o mogućoj masovnoj grobnici kod Raške.

"Sastanak je dobro prošao i postoji odlučnost obe strane da se krene napred što je pre moguće", izjaavila je portparolka i dodala da Euleks pozdravlja poteze Srbije da počne istraga i moguća ekshumacija.

Tokom posete Beogradu istražitelji Euleksa razgovarali su i sa porodicama nestalih Srba.

U prvoj polovini maja je objavljeno da je u blizini Raške nađena masovna grobnica sa ostacima tela oko 250 kosovskih Albanaca, stradalih tokom 1998-1999. godine, što je potrvrdio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Kako je tada saopšteno, srpsko tužilaštvo za ratne zločine i predstavnici Euleksa zajednički su otkrili masovnu grobnicu kod jednog ribnjaka nedaleko od Raške.

Vukčević je najavio da bi ekshumacija tela trebalo da počne uskoro i da su procene o broju žrtava sačinjene na osnovu svedočenja i analize snimaka iz vazduha.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 09. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије