Читај ми!

Svečani doček za predsednika Češke, Vučić: Susret sa Zemanom istorijski i poseban za našu zemlju

Predsednik Aleksandar Vučić svečano je dočekao predsednika Češke Miloša Zemana ispred Palate "Srbija", uz intoniranje himni dveju zemalja, crveni tepih i gardu Vojske Srbije. Vučić je rekao da je sa Zemanom razmenio mišljenja o svim gorućim pitanjima današnjice.

Nakon svečanog dočeka usledio je susret u četiri oka Aleksandra Vučića i Miloša Zemana, kao i plenarni sastanak dve delegacije.

Predsednik Srbije Aleksanar Vučić izjavio je da su čast i privilegija za Srbiju da ugosti predsednika Češke Miloša Zemana u jednoj od poslednjih državnih poseta na kraju njegovog mandata.

"To ovaj susret čini istorijskim i vrlo posebnim za našu zemlju", naveo je Vučić na Instagram nalogu.

On je dodao da je sa Zemanom razmenio mišljenja o svim gorućim pitanjima današnjice.

"Ja sam sa velikim poštovanjem slušao mudre savete našeg prijatelja, zasnovane na iskustvu velikog državnika čiji ugled prevazilazi okvire dnevne politike, koji ima hrabar pristup mnogim pitanjima i koji je odgovoran i pouzdan prijatelj. Zahvalio sam predsedniku Zemanu na iskrenoj podršci Srbiji i na tome što je dao lični impuls našim odnosima i prijateljstvu, snažno se zalažći za produbljivanje bilateralne i ekonomske saradnje izmedu naših zemalja, po čemu ćemo uvek posebno poštovati i pamtiti period njegove predsedničke službe", istakao je Vučić. 

Najavljeno je i potpisivanje zajedničke deklaracije o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju "Češkog doma".

Ovo je treća poseta Zemana našoj zemlji, a ovom posetom Beogradu završiće svoj drugi i poslednji petogodišnji mandat predsednika Češke, tokom kojeg je ostao upamćen po izvinjenju Srbiji i srpskom narodu zbog bombardovanja.

Zeman je Beograd posetio i 2014. i 2019. godine, a pre dve godine izvinio se srpskom narodu za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine od strane NATO-a čija je članica i Češka. 

Po završetku bilateralnih susreta u Palati "Srbija", u popodnevnim satima, dvojica državnika zajedno će otvoriti renovirani "Češki dom" na Vračaru.

Tom prilikom predsednik Zeman razgovaraće i sa predstavnicima češke manjine.

Kamen temeljac za "Češki dom" položen je oktobra 1926. godine. Objekat je svečano otvoren dve godine kasnije u prisustvu gradonačelnika Beograda Koste Kumanudija, zastupnika kralja Aleksandra generala Milana Zelenike, ministra prosvete Milana Grola, predstavnika Srpske kraljevske akademije nauka.

Zeman u martu završava drugi petogodišnji mandat na mestu predsednika Češke, kada će ga naslediti nekadašnji general Petr Pavel, koji je u subotu pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora. 

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво