Читај ми!

Brnabić: Srbija ceni stav Rumunije u vezi sa KiM

Premijerka Ana Brnabić sastala se u Bukureštu s rumunskim kolegom Nikolajem Čukom i ocenila da dve zemlja nastavljaju da jačaju sveukupnu bilateralnu saradnju i političke odnose. Istakla je da Srbija veoma ceni i da je zahvalna Rumuniji na principijelnom stavu povodom Kosova i Metohije

Posle sastanka sa Nikolajem Čukom, premijerka Brnabić je rekla da je imala jako sadržajan sastanak sa s rumunskim kolegom Nikolajem Čukom i da je duže trajao nego što je bilo predviđeno.

"Čak smo nekako morali da ga završimo iako nismo iscrpeli sve teme, što najbolje govori o potencijalima, političke, ekonomske, privredne, energetske saradnje, ali i infrastrukturnog povezivanja", rekla je Brnabićeva.

Poručila je rekla da je Srbija zahvalna Rumuniji na principijelnom stavu povodom Kosova i Metohije i navela da ta zemlja ne namerava da promeni svoj stav.

Na pitanje novinara da li joj je Čuka možda preneo da je od Rumunije neko tražio da promeni stav, imajući u vidu da postoje saznanja da Priština planira da aplicira za člantvo u EU, Brnabićeva je rekla da ga to nije ni pitala, jer, kako je rekla, zna da trpe pritiske.

"Mislim da svako od nas zna da ovih pet država članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova trpe stalno velike pritiske zato što postoje neke druge države članice koje uvek vuku na tu stranu da EU ne bude statusno neutralna, a ona jeste statusno neutralna", rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla da je Srbija u poslednjih 48 sati čula od partnera u Španiji, a sada i u Rumuniji, da ne nameravaju da promene svoj stav po pitanju KiM.

Premijerka je ocenila da je to izuzetno pohvalno i dobro za čitavu stabilnost evropskog kontinenta, ali i u svetu zato što su to, kako je istakla, zemlje koje se pridržavaju osnovnih principa međunarodnog prava, ali i Povelje UN, a to je nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država kao što je Srbija.

"I to je zaista osnovni princip međunarodnog prava i te zemlje time čuvaju i međunarodni pravni poredak", poručila je premijerka.

Minhenski sastanak lidera prošao bez delegacije Prištine

Brnabić je rekla da na Minhenskom sastanku lidera u Bukureštu niko nije prisustvovao iz prištinske delegacije, što, kako je ocenila, dovoljno govori o političkoj poziciji Rumunije.

"Meni je ovo bilo prvi put da sam u zemlji koja je domaćin međunarodnog skupa, a koja je toliko striktna. Rumunski premijer danas na sastanku mi je ponovio da Rumunija nastavlja da vodi politiku poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i od toga neće odustati bez obzira na bilo kakve pritiske", rekla je Brnabićeva novinarima u Bukureštu.

Premijerka je danas prisustvovala Minhenskom sastanku lidera, koji se održava u okviru predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije, a skup je održan iza zatvorenih vrata.

Jedan od panela odnosio se na zapadni Balkan.

"Na tom sastanku iza zatvorenih vrata smo razgovarali o evropskim integracijama čitavog regiona, bilo je govora o regionalnim inicijativama kao što je Otvoreni Balkan, o dijalogu između Beograda i Prištine i konstruktivnoj ulozi predsednika Aleksandra Vučića i svih nas u Beogradu kako bi se našao neki kompromis i očuvao mir i stablnost, ne samo na zapadnom Balkanu već i u čitavoj Evropi", rekla je Brnabićeva.

Minhenski sastanci lidera su poseban format Minhenske beznednosne konferencije koji okupljaju oko 50 zvaničnika na visokim pozicijama kako bi razgovarali o aktuelnim izazovima i međunarodnoj bezbednosnoj politici.

Planira se osnivanje zajedničke srpsko-rumunske komore

Premijerka je ocenila da ima dodatnih potencijala za saradnju sa Rumunijom i dodala da se planira osnivanje zajedničke srpsko-rumunske privredne komore.

Brnabićeva je rekla da će po povratku u Beograd uputiti zvaničan poziv premijeru Rumunije Nikolaeu Čuku da poseti Srbiju.

"Ekonomski postoji dobra razmena, a ima još mnogo prostora da je unapredimo. Prilikom njegove posete, a nadam se da će prihvatiti poziv, plan je da potpišemo sporazum o saradnji između dve privredne komore i da osnujemo zajedničku srpsko-privrednu komoru", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je sa Čukom najviše razgovarala o energetici, ocenjujući da je celokupan razgovor bio sadržajan.

"Razgovor je trajao duže nego što je bilo predviđeno, a opet nismo iscprli sve teme što najbolje govori o potencijalima naše političke, ali i privredne saradnje", rekla je premijerka.

Navodeći da je robna razmena prošle godine iznosila više od dve milijarde evra, Brnabićeva je istakla da je izvoz Srbije u Rumuniju bio 1,1 milijardu evra i da poslednjih deset godina beležimo suficit u izvozu.

"Ako gledate samo EU, Rumunija je treća izvozna destinacija posle Nemačke i Italije, a četvrta najveća izvozna destinacija u globalu", rekla je ona i dodala da joj je bilo važno što se sinoć u Bukureštu srela sa našim privrednicima, od kojih neki rade za multinacionalne kompanije i "vuku" proizvode iz Srbije, te plasiraju na rumunsko tržište.

Najavila je da će i sa ostalim ambasadama prilikom njenih poseta da vidi da se organizuju sastanci sa privrednicima.

Kada je reč o projektima i saradnji sa Rumunijom, Brnabcih je navela da treba da se završi dalekovod sa rumunske strane između Pančeva i Rešice, pomenula je gasnu interkonekcije, te da se razmatra izgradnja Đerdapa 3 što bi bila investicija od preko milijardu evra.

Brnabićeva je posetu Bukureštu započela juče sastankom sa privrednicima.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво