Читај ми!

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv državljanina Srbije za ratni zločin u Srebrenici

Portal Kliks prenosi da je tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv M. J, državljanina Srbije iz Novog Sada, zbog, kako se navodi, "sumnje na učešće u genocidu u Srebrenici".

Optuženi M. J (1968), rođen u Zvorniku, tereti se da je počinio krivično delo genocida, a optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. J se tereti da je, kao zapovednik čete Vojne policije Zvorničke brigade VRS, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu.

On je, prema optužnici, u periodu od 13. do 15. jula 1995. godine, zajedno sa pripadnicima Vojne policije kojima je bio nadređeni, odlazio na lokacije gde je bio zarobljen veliki broj muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, gde su pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu i streljanjima i ubistvima žrtava.

U optužnici se navodi da su optuženi, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije, učestvovali u zarobljavanju, transportu na mesta streljanja, kao i ubistvima zarobljenika ne lokalitetima u blizini škole u Orahovcu, gde je, kako se navodi, streljano više od 800 žrtava, brani u Petkovcima gde je streljano više od 700 žrtava i lokaciji šljunkare u Kozluku, gde je streljano više od 800 žrtava.

Tužilaštvo najavljuje da će pozvati 83 javna svedoka, 16 svedoka uz mere zaštite, među kojima i svedoci koji su dali iskaz u postupcima u Hagu.

Najavljuje i iskaze više stručnih veštaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su učestvovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u saradnji sa sudom u Hagu, te prilaganje više od 250 materijalnih dokaza.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво