Читај ми!

Srpska Mata Hari - mit legenda stvarnost

Priča o Veri Pešić, čija je intrigantna biografija i danas enigma za neke istraživače, počela je i završila se u Sijarinskoj Banji. U život koji je trajao samo 25 godina, stala su sva istorijska previranja kroz koja je srpski narod prošao u Drugom svetskom ratu.

Nestvarna lepotica, četvorostruki agent, život koji ni film ni fikcija ne mogu da dočaraju. Predugo se o njoj ćutalo jer je znala previše. Vera Pešić rodjena je u ovoj kući u Sijarinskoj Banji 1919. kao Velika. Samo dvadeset pet godina kasnije nedaleko odavde streljali su je četnici zajedno sa majkom. Meštani Banje pretpostavljaju da je sahranjena u porodičnoj grobnici.


"To je spomen konsturnica koju je napravio njen otac a preminuo je 1936. godine, da su ona i njena majka tu sahranjeni na groblju u Sijarinskoj Banji. Inače nema natpisa znate kako je to vreme bilo" kaže Dragan Denić iz Sijarinske Banje.


Direktnih potomaka Vera Pešić nema. Porodična kuća u Sijarinskoj banji je očuvana, mogla bi da postane turistička destinacija.


"Njenu kuću bi mogli da iskoristimo kao nešto što bi moglo da se obidje da se poseti da se jedno odredjeno vreme utroši da se pogleda kuća i njena unutrašnjost" ističe Mijajlo Minić, direktor TO Medveđa.


Vera je srednju školu završila u Leskovcu. Udala se mlada u 16. godini. Brzo se razvela i u Beogradu na preporuku svog rodajaka majora Radovića počinje da radi za kontraobaveštajnu službu Kraljevine Jugoslavije. Saradjivala je sa Britancima, Francuzima, partizanima davala važne informacija koje je dobijala od Nemaca, četiničkog vojvodu Kostu Pećanca u Sofiji upoznaje sa Himlerom i Geringom, a priča se I da je poznavala Hitlera. O Veri Pešić prvi je pisao leskovački publicista i istoričar Nikola P. Ilić.


"Istoričari leskovački pre svega su po meni opet zatajili jer Vera Pešić je zbilja gradjanska priča dakle bez ideologije. Njene poslednje reči i da danas nekako odzvanjaju da joj ne gadjaju u lice da je ne naruše" prepričava Vladimir Petković , istoričar Narodnog muzeja u Leskovcu.


Srpska Mata Hari, ličnost kroz čiji život se može sagledati dubina istorijskog previranja. Zato je važno, kažu istoričari, da se o njoj ne donosi sud da li je bila patriota ili izdajnik. Vera Pešić mit, legenda, stvarnost.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво