Читај ми!

Uručene nagrade Zaštitnika građana za razvoj pristupačnosti i socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom

Zaštitnik građana uručio je tradicionalne nagrade gradovima i opštinama koje su najviše doprenele razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji. Zaštitnik nagrade, priznanja i zahvalnice za dobru praksu dodeljuje šestu godinu zaredom u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Lakši pristup osobama s invaliditetom novosadskoj hali SPENS kao i bolja pristupačnost Domu zdravlja u naselju Liman, neki su od projekata koje je prepoznao i zaštitnik građana. Novi Sad dobitnik je ovogodišnje nagrade za razvoj svih oblika pristupačnosti i socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom.

"Mi smo radili u skladu sa dizajnom za sve ne samo za osobe s invaliditetom već za sve građane bez obzira na invaliditet, ograničenja, pol, godine... da se pod jednakim uslovima mogu uključiti u sve sfere života", kaže Ljiljana Koković, zamenica gradonačelnica Novog Sada.

Nagrađeni su i projekat rekonstrukcije predškolske ustanove i doma zdravlja u opštini Babušnica, unapređenje pristupačnosti centra za socijalni rad u opštini Bela Palanka, šabački projekat Bez barijera do obrazovanja.

"Svako od nas može jednog dana biti osoba s invaliditetom i treba pomišljati da one koje je ta nesreća zadesila zaslužuju dužnu pažnju u svakom pogledu", napominje Zoran Pašalić, Zaštitnik građana.

Uz nagrade i zahvalnice, uručena je i pohvala za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta u Nišu i posebne zahvalnice Vranju, Leskovcu, Svilajncu, Smederevu i Somboru.

"Pozitivni trendovi se prepoznaju, ali treba zajednički raditi, unaprediti prikupljanje podataka i praćenje mera, nastaviti razvoj kapaciteta, veštine zaposlenih koje omogućavaju veću pristupačnost lokalnim osetljivim grupama u zajednici kao što je to na primer poznavanje znakovnog jezika", navodi Nikola Tarbuk iz Stalne konferencije gradova i opština.

Da prostora za motivaciju dobre prakse ima pokazuje i godišnji izveštaj ombudsmana. U godini za nama, najveći broj pritužbi, oko 40 odsto, bio je na povredu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava ali je bilo i žalbi na neefikasnost uprave i kršenje prava na dobijanje odluke u zakonskom roku.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије