Читај ми!

Kako izgleda rutinska kontrola plovila na Dunavu

Već četiri meseca u okviru MUP-a Srbije postoji Jedinica za bezbednost na rekama. Zajedno sa službenicima Uprave carine kontrolišu sve plovne puteve i plovila na rekama, a tokom letnje sezone intenzivnije kontrolišu i beogradske splavove.

"Daćete mi dokumenta, prvi put ove godine", rekao je major Ilija Škorić, načelnik policijske stanice za bezbednost na rekama i time započeo rutinsku kontrolu plovila na Dunavu.

U nadležnosti jedinice za bezbednost je 85 kilometara Dunava i 62 kilometra reke Save. Posao im olakšava video-nadzor duž dve najveće reke.

"Prilikom kontrole plovila uglavnom dolazi do izvršenja krivičnog dela nedozvoljnog prometa akciznih proizvoda gde dolazi do nelegalnog pretakanja nafte koja se posle nelegalno prodaje na našem tržištu", kaže Škorić.

Posle pauze zbog pandemije, sada je broj plovila na rekama gotovo udvostručen. Na području Lučke kapetanije Beograd, registrovano je 11.500 čamaca. Rekama plove i neregistrovani čamci i brodići.

"Ukoliko neko ne poseduje dozvolu za upravljanje čamcem, odnosno ako je plovilo kojim upravlja neregistrovano, preduzimaju se adekvatne mere inspekcija bezbednosti plovidbe, piše prijava. Lučke kapetanije pružaju svu pomoć nadležnim službama inspekcije i Ministarstvu unutrašnjih poslova", kaže Milan Nikolić, načelnik Lučke kapetanije u Beogradu.

Najveću količinu švercovane robe, više od 50 tona cigareta, policija je zaplenila u luci Prahovo. Zaplenjena roba privremeno se zadržava, a o njenoj sudbini odlučuje sud.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво