Читај ми!

Radnici "Fijata" blokirali auto-put kod Centra "Sava"

Radnici kragujevačkog "Fijata" blokirali su u 13.10 auto-put kod Centra "Sava" u Beogradu u oba smera. U Vladi kažu da su radnici odbili predlog premijerke Ane Brnabić da u 16.30 dođu na razgovore. Međutim, oni tvrde da nije tačno da su odbili razgovor u Vladi, jer ih, kako kažu, nisu ni zvali. Predstavnici radnika nisu prihvatili predlog iz kabineta predsednika Vučića da, uz uslov da prekinu blokadu, dođu na sastanak u subotu u 9 časova.

Deo radnika kragujevačkog "Fijata" je sa nekolika autobusa stigao na protest u Beograd

U Beogradu su im se pridružili predstavnici organizacije Zajedno, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta.

Radnici kažu da su poslali poruku kabinetu predsednika Aleksandra Vučića i da traže da se i on uključi u rešavanje problema.

Iz kabineta predsednika pozvali su radnike na sastanak u subotu u 9 časova, ali uz uslov da pre toga uklone blokade saobraćajnica.

Predstavnici radnika nisu prihvtili predlog i poručili da nastavljaju blokadu, javlja reporter RTS-a.

Traže da neko lično dođe iz kabineta Predsednika i garantuje da će do sastanka u subotu zaista i doći.

Skup nadzire uniformisana policija i policija u civilu, a za sada nema incidenata.

U Vladi kažu da su radnici "Fijata" odbili predlog premijerke Ane Brnabić da u 16.30 dođu na razgovore. Radnici su, navode u vladi, prekinuli pregovore i udvostručili traženu sumu, pa sada očekuju da otpremnina bude 2.000 evra po godini radnog staža.

Međutim, radnici tvrde da nije tačno da su odbili razgovor, jer ih, kako kažu, nisu ni zvali.

Nezadovoljni su jer i dalje nemaju odgovore na pitanja o broju prijavljenih radnika za rad u inostranstvu i zvaničnoj ponudi za one koji se nisu odlučili na taj korak ili će biti proglašeni tehnološkim viškom.

Iako je ih predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče pozvala na nastavak pregovora, predstavnici sindikata i radnika kragujevačke fabrike automobila rekli su da nisu uspeli da usaglase termine sastanaka sa njom i ipak se otisnuli na put iz Kragujevca za Beograd.

Predstavnik radnika "Fijata" Zoran Miljković istakao je da su tu, jer Vlada nije ispunila svoj deo dogovora.

"Juče je trebalo da bude pisane garancije, ali to premijerka nije ispunila. Jedina istina je da je Vlada dala Fijatu 48 miliona evra za električni model, za 15 dana otpuštaju 1.600 ljudi, to se ne dešava nigde u Evropi", kaže Miljković.

Kaže da ogromna većina njih želi da radi, ali da moraju da sednu i razgovaraju. Miljković je naveo da žele da im se obrati predsednik Vučić.

"Sa njim ćemo da sednemo, ako on hoće, da rešimo za 15 minuta", kazao je Miljković.

Predsednik Samostalnog sindikata FAS Saša Đorđević rekao je da, ako tokom dana postoji mogućnost, doći će da razgovaraju i nađu rešenje.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво