Читај ми!

Albanija nudi NATO-u pomorsku bazu podignutu u vreme Sovjetskog saveza

Vlasti Albanije ponudile su NATO-u pomorsku bazu "Pašaliman", udaljenu 180 kilometara južno od Tirane, predstavljajući je kao "dodatnu vrednost" Alijanse, tvrdeći da imaju i gotov plan za njeno renoviranje.

Projekat renoviranja baze premijer Albanije Edi Rama predstavio je zvaničnicima NATO-a, navodeći kako "u ovim opasnim vremenima, veruje da general može da razmisli da ima pomorsku bazu NATO-a u Albaniji", preneli su mediji na albanskom.

Pomorska baza "Pašaliman", nalazi se u zalivu Valone, izgrađena je 1950-ih kada je Sovjetski Savez dopremio 12 podmornica u Albaniju, što ju je činilo jedinom pomorskom bazom koju su u to vreme imali na Mediteranu.

Nakon raspada veza Tirane i Moskve 1961. godine, "Pašaliman" je ostao kao pomorska baza u kojoj su se nalazile preostale četiri podmornice i drugi manji vojni brodovi.

Baza je opljačkana, uključujući brojnu opremu sa podmornica, tokom nereda u Albaniji 1997. godine, kada je najsiromašnije stanovništvo Evrope izgubilo ušteđevinu zbog propalih piramidalnih šema.

Tri podmornice su prodate u otpad, dok je četvrta ostala u bazi jer vlada Albanije razmatra da li da je pretvori u muzej.

Turska je renovirala bazu "Pašaliman" i od tada se koristi kao baza za nekoliko pomorskih brodova koji patroliraju Jonskim i Jadranskim morem.

Albanija je postala član NATO-a 2009 godine. U toj zemlji na 85 kilometara južno od Tirane, u mestu Kučova, NATO podiže prvu modernu taktičku bazu u regionu. Kučova je avio-baza, takođe iz vremena komunističkog režima.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво