Читај ми!

Vučić obišao gradilište Sektora 6 obilaznice oko Beograda, zamolio da se ubrzaju radovi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je gradilište Sektora 6 obilaznice oko Beograda, od tunela Streževica do Bubanj Potoka, dužine 9,6 kilometara i zatražio od izvođača da ubrzaju radove.

Aleksandar Vučić je rekao da je zamolio izvođače radova iz Kine i Azerbejdžana da ubrzaju radove.

Naglasio je da će završetkom obilaznice biti izmešten teretni saobraćaj iz Beograda i da petkom popodne više neće postojati saobraćajni čep na auto-putu na izlasku iz Beograda prema Bubanj Potoku.

"Ono što je za nas važno je da je ova obilaznica žila kucavica ne samo za Beograd, nego i za celu Srbiju, najvažnija putna komunikacija o kojoj se ne priča mnogo, a koja rešava bezbroj problema, ne samo za Beograđane, nego sve ljude u Srbiji. Ako hoćete u Niš, nemojte kamione u centar grada, idete okolo pa ćete imati dobru komunikaciju, mnogo brže ćete izaći na taj put", rekao je Vučić.

Sektor 6 je najsloženiji deo obilaznice od Straževice do Bubanj Potoka sa punim profilom auto-puta (ukupno šest traka) širine 30 metara, tunelom Beli Potok dužine 360 metara, petljom Avala, petljom Bubanj Potok, gde će se obilaznica spajati sa autoputom Beograd-Niš, i 13 mostova.

Različiti odgovori o okončanju radova 

Vučić je tokom obilaska radova pitao kada će biti gotova cela obilaznica, što znači sektor 5 (od petlje Orlovača do tunela Straževica, uključujući i levu cev tunela Straževica) sektor 6 i dobio različite odgovore.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović je rekao da će sve biti gotovo do marta, a v. d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak da sve može da bude gotovo do kraja ove godine.

Predstavnici gradilišta su rekli da će sektor 5 biti pušten u junu.

Vučić je zapitao kako je moguće da dobija različite odgovore kada će cela obilaznica biti gotova, do Bubanj Potoka.

Zapitao je kada treba da bude sve gotovo prema ugovoru i dobio odgovor od Drobnjaka da je to 10. septembar, a da je u njegovim informacijama rok 6. aprila i konstatovao da je u pitanju kašnjenje od oko šest meseci.

Vučić je rekao da bi trebalo izgraditi i dodatni deo obilaznice od Bubanj Potoka prema Pančevu, sa velikim mostom preko Dunava kod Vinče.

"Kasni obilaznica oko 50 godina, a ne šest meseci", istakao je Vučić i dodao da to kašnjenje nije bitno ako se uzme u obzir koji se čeka na završetak obilaznice.

Vučić je rekao da će biti dobro ako bude završena do kraja decembra, što ne veruje, ali da će biti isto dobro i ako bude gotova u martu, istakao je Vučić.

Ministar Tomislav Momirović najavio je ranije da bi 15. juna trebalo da bude otvorena za saobraćaj druga traka auto-puta u Sektoru 5, od petlje Orlovača do tunela Straževica, uključujući levu cev tunela Straževica dužine 745 metara.

Vrednost projekta 207 miliona evra

Cela deonica obilaznice od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometra sa pristupnim saobraćajnicama.

Vrednost projekta je 207 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma kineske Eksim banke i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izvođač radova je kineska kompanija "Power Construction Corporation of China", a podizvođač azerbejdžanski "AzVirt" i domaće firme.

Planira se i izgradnja nastavka obilaznice, takozvani Sektor C, od Bubanj Potoka do Vinče i Pančeva, uključujući novi most preko Dunava, čime bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво