Читај ми!

Mbape preuzeo tron najboljeg na svetu

Iako ima tek 23 godine, Kilijan Mbape dokazuje da je trenutno najbolji fudbaler na svetu. Prognoziralo se ko bi i kada bi neko mogao da svrgne Mesija i Ronalda sa trona, mnogi su bili mišljenja da se to do njihove penzije neće desiti, ali je Kilijan to ove sezone već uspeo. Ostaje da se vidi hoće li supertalentovani fudbaler ispuniti svoj potencijal i koliko će ostvariti na timskom polju sa PSŽ-om, a onda i Realom.

Nastup Kilijana Mbapea protiv Reala u prvom meču osmine finala Lige šampiona bila je samo kap koja je prelila čašu njegovog umeća i dokazala o kakvom se fudbaleru radi.

Mladi i supertalentovani Francuz nalazi se u životnoj formi i utisak je da je trenutno za koplje kvalitetniji od svih ostalih na svetu.

Pre skoro godinu dana, pisao sam o padu koji doživljavaju Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, kao i o tome ko bi mogao biti njihov naslednik.

Ni pomislio nisam da će Leo i Kristijano u odnosu na taj period uspeti da padnu nekoliko lestvica i u velikoj meri ugroze svoj status najboljih fudbalera na planeti, samo godinu dana kasnije.

Mesi je napustio Barselonu i delimično potvrdio nešto što su i najveći fudbalski laici predviđali, a to je da takvu zonu komfora i tretmana neće imati nigde na svetu, pa čak ni u najbogatijem klubu koji je spreman da mu ponudi sve.

Argentinac je izabrao odličnu sredinu za ovu fazu karijere, ali partije koje pruža jednostavno nisu na najvišem nivou.

Često je slučaj da ga nema u sastavu iz raznih razloga, a onda, kada je na terenu, očigledni su propusti.

Predugo se čekalo na njegov debitantski gol za tim iz Pariza, a onda se između svakog narednog pravila dobra pauza.

Jednostavno, Mesi ne samo da je počeo da bira utakmice, već i napade i posede u kojima će da bude prisutan psihički i fizički na terenu.

Utisak je da je to došlo nekoliko godina ranije, pošto Mesi ima 34, a ne 37 ili više godina.

Retko koji klub će moći da ugrozi PSŽ u prvenstvu Francuske, ali takav odnos prema igri znaće da kazni bilo koja kvalitetnija ekipa u Ligi šampiona (Real to sinoć nije bio).

Što se tiče Kristijana Ronalda, on ima pak drugi problem.

Za razliku od Mesija, Kristijanova želja za doprinosom i učešćem u svakoj akciji nikada nije izostala, štaviše, ona stvara kontraefekat i pravi problem.

Portugalcu izgleda teško pada to što nije u stanju da uradi ono što je mogao do pre samo nekoliko meseci.

Do nedavnog meča sa Brajtonom imao je najduži "post", tačnije period bez postignutog gola u dugogodišnjoj karijeri.

Previše lopti traži, previše akcija želi sam da završi, previše tenzije i nervoze unosi među saigrače, ali i stručni štab.

Jedan trener Junajteda je smenjen, a ista sudbina čeka i ovog privremenog, ali pitanje je koliko će bilo koji stručnjak na svetu moći da poveže redove, pronađe najbolju ulogu Ronaldu i učini nešto značajnije sa ovom ekipom "crvenih đavola".

Trenutno se grčevito bore za četvrto mesto, koje bi im i naredne sezone obezbedilo učešće u Ligi šampiona, a sigurno im to nije bio cilj kada su dovodili Ronalda.

Problem i kod Mesija i kod Ronalda jeste to što, trenutno, njihove ekipe kao da previše trpe njihovo prisustvo, tj imaju mnogo više problema nego koristi.

Statistika im i nije toliko loša, ali ona sigurno ne govori celu priču.

Mesi je na 21 meču u svim takmičenjima postigao sedam golova i osam puta bio asistent, dok je sa druge strane Ronaldo odigrao 28 utakmica, 15 puta pogađao gol i tri puta asistirao.

Pored Mesija i Ronalda, tu je još nekoliko fudbalera koji se nalaze u izboru najboljeg na svetu.

Mnogi se sa razlogom bune zbog činjenice da Robert Levandovski nije u konkurenciji i konverzaciji o najboljem na svetu.

Poljak iz sezone u sezonu nastavlja da rešeta mreže, ove sezone postigao je 37 golova na 30 nastupa i utisak je da je uprkos nagradama koje je osvojio, ipak ostao bez one najvrednije – zlatne lopte.

Ipak, ovo nije tekst ni o Mesiju, ni Ronaldu, ni Levandovskom, ni Salahu, Holandu, već o jedinstvenom Kilijanu Mbapeu.

Kada je sa samo 19 godina bio lider Francuske, koju je vukao do titule svetskog šampiona, mnogi su mu predviđali blistavu karijeru i poredili ga sa Tijerijem Anrijem.

Kao najveći obožavalac lika, igre i dela Tijerija Anrija (verovatno na čitavom svetu) mišljenja sam da je Kilijanov "plafon" veći.

Fizičke predispozicije su tu, uporedive. Obojica su započeli karijere u Monaku, obojica igrali i na krilnim pozicijama, ali i kao klasični napadači. Obojica kao tinejdžeri osvajali "boginju" sa reprezentacijom Francuske.

I sam Anri često razgovara sa Mbapeom, daje mu savete i priča mu kako je pred njim svetla budućnost i da Kilijan ne sme da se zadovoljava ničim što nije najbolje i najtrofejnije.

Već sada, sa 23 godine, Mbape teroriše svaku odbranu, svaku taktiku, svakog "flastera" zalepljenog za njega.

Snalazi se fenomenalno kako na uskom, tako i na širokom prostoru. Ubitačan je sa obe noge, na svim pozicijama u napadu.

Predan je ekipi, pravi profesionalac, što je dokazao time što je postigao gol i odigrao onakav meč protiv Reala, svojoj budućoj ekipi.

Požrtvovan je i disciplinovan, a opet poseduje lucidnost i sportsku drskost.

Imao je sreću da uči od najboljih, kako u reprezentaciji, tako i u PSŽ-u.

Ono što je veoma zanimljivo, jeste trenutak u kojem se rastaje od Nejmara i Mesija.

Mnogi, sa kojima se i sam slažem, smatraju da je Mbape dovoljno naučio od Nejmara i da bi sve preko imalo negativan efekat, odnosno da je Nejmar svojim ponašanjem van terena pomalo i odmogao mladom Francuzu.

Slično se priča za Mesija ove sezone, kako definitivno nije najbolji uzor, pa ni saigrač Kilijanu i da je vreme da on ode i više ne bude ni u čijoj senci.

Iako je nekoliko puta demantovao glasine o Realu i govorio da misli i živi samo za sutrašnji dan, očigledno je da će karijeru nastaviti u Madridu i tako ispuniti dečački san.

Anri je koju godinu prekasno napustio Arsenal i to je nešto što mu je ugrozilo poslednje sezone karijere, ali je pre tog odlaska zacementirao svoj status legende tog kluba.

PSŽ je u ovom trenutku kudikamo veći i kvalitetniji klub od tog Arsenala, ali utisak je da Kilijan ima nedovršena posla sa Parižanima, pa bi osvajanje Lige šampiona ove sezone bila ultimativna kruna i najbolji način za rastanak.

Ukoliko do toga ne dođe, Mbape će se sigurno u Realu ubrzo naći u prilici za prvi "ušati pehar" u karijeri.

Mbape je uspeo da se popne na tron, ali je sada misterija koliko će se na njemu zadržati, hoće li iskoristiti potencijal i koliko će trofeja podići.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво