Читај ми!

Severna Koreja, proslava Dana svetleće zvezde u "socijalističkoj utopiji" – bez lansiranja projektila

Muzičkim koncertom i salutiranjima u renoviranom svetom gradu, ali bez lansiranja projektila ili vojne parade, Severna Koreja proslavila je 80 godina od rođenja pokojnog oca aktuelnog lidera zemlje Kim Džong Una, prenela je državna novinska agencija KCNA.

Predsednik Kim je prisustvovao skupu zvaničnika vlade, vojske i vladajuće Radničke partije koji je održan ispred statue Kim Džong Ila u gradu Samdžijon, u znak sećanja na godišnjicu njegovog rođenja koja se obeležava kao veliki severnokorejski praznik nazvan Dan svetleće zvezde Severne Koreje, prenosi Rojters.

U izveštaju agencije KCNA navodi se da je grad Samdžijon na severu zemlje, u blizini granice sa Kinom na planini Pektu, svetoj planini sa koje Kimova porodica vuče korene, nazvan "svetom zemljom revolucije".

Retkost je, međutim, da Severna Koreja održava proslave u tom udaljenom regionu.

Izgradnjom novih stanova, hotela, skijališta i komercijalnih, kulturnih i medicinskih objekata, mladi sevrenokorejski lider je transformisao grad Samdžijon u ogromni ekonomski centar, navodi Rojters.

Projekat je bio ključna inicijativa za negovanje "samopouzdanja" ekonomije usred sankcija zbog nuklearnog i raketnog programa.

Kim Džong Un je više puta posetio grad, nazivajući ga "socijalističkom utopijom" i "otelotvorenjem" moderne civilizacije.

Kim je položio cveće na statuu tokom sastanka, ali KCNA nije objavila više napomena. Ri Il Hvan, viši zvaničnik stranke, održao je govor i obećao da će podržati parolu samopouzdanja Kim Džong Ila, izvestila je KCNA.

"Sastanak je pokazao čvrstu volju i entuzijazam učesnika da grade narodni raj koji napreduje sa
samopouzdanjem u ovoj zemlji", prenela je KCNA.

Proslavljalo se uz vatromet i muzičke performanse, ali bez vojnih događaja, kao što je to bio slučaj u prošlost.

Povodom obeležavanja 10. godišnjice smrti bivšeg vrhovnog vođe Severne Koreje Kim Džong Ila, Severnokorejcima je 10 dana zabranjeno da piju alkohol, kupuju namirnice, bave se slobodnim aktivnostima i da se smeju.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво