Читај ми!

SAD: Prvi put proizvođač oružja proglašen krivim za masakr

"Oružje Remington" moraće da isplati 73 miliona dolara porodicama žrtava masakra u Osnovnoj školi "Sendi Huk", Ovo je prvi put da je u Americi proizvođač oružja proglašen krivim za masovni zločin.

U masakru u osnovnoj školi u gradu Njutaunu 14. decembra 2012. godine ubijeno je 20 dece od pet do 10 godina i šest odraslih.

Napadač je bio dvadesetogodišnji Adam Lanza, koji je najpre puškom "remington bušmaster AR-15" ubio majku kod kuće, zatim otišao u školu u kojoj je počinio masakr, pa izvršio samoubistvo.

Prema presudi suda "Oružje Remington" će platiti 73 miliona dolara porodicama i objaviti sva otkrića i dostupan materijal u javnosti.

Advokati porodica naveli su u saopštenju da će nagodba biti realizovana kroz osiguravajuće polise.

"Današnji dan je prekretnica jer je naša dužnost da kao društvo brinemo o našoj deci konačno pretpostavljena industriji koja je omogućila tako strašne zločine kao što je 'Sendi Huk'", rekla je Veronika de la Rosa, majka dečaka Noe koji je ubijen u pucnjavi.

Tužbu je 2014. podnelo devet porodica, iako zakoni SAD štite proizvođače oružja od civilnih tužbi. Oni su, naime, tvrdili da je marketing "Remingtona" doprineo tome da do masakra dođe.

"Ove porodice bi učinile sve da im se vrate samo na još jedan minut. To bi bila istinska pravda", rekao je jedan od advokata porodica, Džoš Koskof.

Istakao je da je reč o puškama koje su proizvedene za borbu i decenijama su se u malom broju pojavljivale na civilnom tržištu.

Međutim, kada je privatna firma "Kerber" kupila "Remington" 2007. godine, započeli su agresivnu kampanju. Prodaja je skočila sa 100.000 2005. godine, na dva miliona 2012. godine, rekao je Koskof.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво