Читај ми!

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Diskriminacija ostavlja trajne posledice na razvoj dece

Diskriminacija ostavlja trajne posledice u životu dece. Briga o deci je najvažniji zadatak društva a i obaveza države da obezbedi jednake uslove za njihov razvoj zbog čega će u Skupštini Srbije biti predstavljen izveštaj o diskriminaciji dece, rekla je za RTS Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poverencia kaže da građani podnose prigovore najčešće na generacisjku diskriminaciju zbog čega je u Skupštini početkom godine već predstavljen izveštaj o diskriminicaiji starijih građana.

Kada je reč o oblastima koje su najvažnije za razvoj svakog detea poverenica ističe pre svega obrazovanje, zdrastvenu i socijalnu zaštitu kao i sport i kulturu koji su važni za razvoj svake osobe.

"Mnogo toga je urađeno ali najugroženija deca su i dalje deca sa invaliditetom, siromašna deca koja žive u neuslovnim naseljima, deca koja boluju od retkih bolesti. Zdrastvena zaštita je za sve veoma bitno jer nije svima dostupna na isti načim. Tu nije reč samo o deci iz siromašnih porodica već i recimo o deci koja žive u selima gde nema organizovanog prevoza", objašnjava Jankovićeva.

Poverenica kaže i da je značajno povećan budžetski fon za lečenje dece kao i da je smanjena  smrtnost kod odojčadi i male dece.

"Kada je reč o socijalnoj zaštiti morate da imate rešene mnoge prateće segmente kao što su recimo pratioci  dece sa posebnim potrebama. Potpuno je drugačija situacija u velikim gradovima od onih u lokalnim sampoupravama. Tu nije samo reč o siromašnim sredinama već šta je postavljeno kao prioritet", ističe Jankovićeva.

Pružiti podršku detetu u najranijoj fazi života je najvažnije, smatra Jankovićeva, kako bi svako dete imalo jednake šanse za razvoj.

"Kovid je rasvetlio sve te nejednakosti i pokazao da nemamo svi iste kapacitet. I dalje imate težak položaj dece koja borave u socijalnimn ustanovama. Iako je smanjen broj dece koja borave u tim sutanovama, narodčito dece do 3 godina, potrebno je još raditi", rekla je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Brankica Janković je rekla da će danas biti otvorena izložba radova "Most razumevanja, međugeneracijska solidarnost" kroz koju se deca uče da se različite generacije međusobno poštuju a biće dodeljene i nagrade za najbolje fotografije i eseje na tu temu.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво