Читај ми!

Australija se pridružuje diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Australija će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, rekao je premijer te države Skot Morison.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da će američki vladini zvaničnici bojkotovati Olimpijske igre u Pekingu u februaru zbog navodnog kršenja ljudskih prava, samo nekoliko nedelja nakon pregovora usmerenih na ublažavanje napetih odnosa između dve najveće svetske ekonomije.

Skot Morison je rekao da je odluka doneta zbog borbe Australije da ponovo otvori diplomatske kanale sa Kinom za razgovor o navodnim kršenjima ljudskih prava u krajnjem zapadnom regionu Sinđanga i potezima Pekinga protiv australijskog uvoza.

Najavljujući planove, Morison je rekao da Peking nije odgovorio na nekoliko pitanja koja je pokrenula Kanbera, uključujući optužbe za zloupotrebu ljudskih prava.

"Zato nije iznenađujuće što zvaničnici australijske vlade neće ići u Kinu na Igre", rekao je Morison novinarima u Sidneju.

Portparol kineske ambasade u Kanberi, glavnom gradu Australije, rekao je da su neki australijski političari angažovani na političkom stavu.

"Krivica za trenutni problem odnosa Kine i Australije leži isključivo na strani Australije", dodao je portparol u onlajn izjavi.

Olimpijski komitet Australije saopštio je da bojkot neće uticati na pripreme sportista za Igre, dodajući da su "diplomatske opcije" stvar vlada.

Drugi saveznici SAD su se sporo obavezali da se pridruže bojkotu.

Britanija razmatra da odobri ograničeno prisustvo zvaničnika na Igrama u kineskoj prestonici, a ostaje mogućnost potpune zabrane ministarskog i diplomatskog predstavljanja na Zimskim igrama.

Japan razmatra da ne pošalje članove kabineta na događaj nakon što su Sjedinjene Države objavile svoj diplomatski bojkot, objavio je u dnevni list Sankej Šimbun, pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво