Читај ми!

"Gugl" morao da plati kaznu Rusiji

Američki tehnološki gigant "Gugl" morao je da plati Rusiji kaznu od 32 miliona rubalja (455.079 američkih dolara) jer nije izbrisao sadržaje koje Moskva smatra nelegalnim.

Prethodne nedelje Rusija je saopštila da će tražiti od "Gugla" da joj plati kaznu – procenat od godišnjih primanja kompanije, jer više puta nije izbrisao sadržaj na svom pretraživaču i na svojoj platformi Jutjub.

Vasilij Piskarev, poslanik koji je na čelu poslaničkog odbora za istraživanje stranog mešanja  u Rusiji, rekao je da su predstavnici "Gugla" izrazili želju da reše ovo pitanje dijalogom i da plate više od 32 miliona rubalja.

Marko Pančini, direktor Jutjuba za saradnju sa državnim vlastima, objavio je da je "Gugl" platio sve kazne na vreme – 32,5 miliona rubalja ove godine.

Za to vreme, ruski regulator za komunikacije "Roskomnadzor" naveo je da ima tehničke sposobnosti da uspori brzinu Jutjuba, ali da su trenutno administrativne mere dovoljne.

Prethodne godine, "Gugl" je u 96,2 odsto slučajeva odgovorio na zahteve da se neki sadžaj ukloni, rekao je Pančini. U prvoj polovini ove godine, uklonjeno je 489.000 sadržaja, ali Rusija navodi da je i dalje dostupno mnogo zabranjenih sadržaja. Piskarev je naveo da je među tim sadržajima i dečja pornografija.

Rusija je naredila i drugim stranim tehnološkim firmama da izbrišu objave koje promovišu korišćenje narkotika i opasne snimke o tome kako se prave oružje i eksploziv, kao i snimke grupa koje Rusija smatra ekstremističkim ili terorističkim.

Oko 2.650 sadržaja još nije izbrisano. "Na tome se radi, to možemo videti, ali ipak je situacija daleko od idealne", rekao je Piskarev.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво