Читај ми!

Osmani: Beograd pod uticajem Rusije izaziva destabilizaciju u čitavom regionu

Kosovska predsednica Vjosa Osmani optužila je vlasti u Beogradu da na severu KiM "pokazuju tendenciju zaoštravanja bezbednosne situaciju, pod uticajem ruskih krugova i da pokušavaju da izazovu destabilizaciju u čitavom regionu", dok za Prištinu kaže da "samo ispunjava pravni aspekt".

"Kosovo ispunjava samo pravni aspekt i ne postoji tendencija Kosova da zaoštrava bezbednosnu situaciju. Naprotiv, takvu tendenciju otvoreno manifestuje srpska strana koja, pod uticajem ruskih krugova, pokušava da izazove destabilizaciju u čitavom regionu Balkana", rekla je Osmani tokom razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon der Lejen.

U saopštenju iz kabineta Vjose Osmani, ona je zatražila "da cela međunarodna zajednica osudi destabilizirajuće tendencije Srbije".

Što se tiče dijaloga sa Beogradom, Osmani je naglasila "da je Kosovo konstruktivna strana i da kraj treba da bude uz uzajamno priznanje, kao jedino rešenje za trajni mir u region".

Osmani je navala da u Prištini imaju jasan put napred i da je njegova budućnost u Evropskoj uniji, i dodala da EU treba da ima jasnu strategiju za integraciju Zapadnog Balkana, koja uključuje i Kosovo.

"Kašnjenja u ovom procesu narušavaju kredibilitet EU. Kosovo već ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima", rekla je Osmani i zatražila od EU da ispuni svoja obećanja data Prištini i da ga države članice EU poštuju.

Ursulom Fon der Lejen susrela se i sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a medijima će se obratiti tokom obilaska jednog obdaništa u Prištini izgrađenog sredstvima EU.

Nakon Prištine predsednica Evropske komisije dolazi u Beograd.

Poseta Ursule fon der Lajen Prištini i Beogradu događa se u trenutku kada se od EU očekuje jako posredovanje radi rešavanja krize na severu Kosova, izbile pre 10 dana raspoređivanjem snaga specijalne jedinice kosovske policije u blizini administrativnih punktova i uvođenja reciprociteta na automobilske tablice iz centralne Srbije, zbog čega su Srbi iz severnih opština blokirali magistralne puteve i odbijaju da primene odluku o reciprocitetu.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво