Читај ми!

Dijalog predstavnika vlasti i dela opozicije – evroparlamentarci predložili 16 mera

Evroparlamentarci koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije o uslovima za izbore u proleće 2021. godine, u završnom dokumentu predlažu šesnaest mera, potvrđeno je RTS-u. Više detalja će biti poznato nakon zajedničke konferencije za novinare predsednika Skupštine Ivice Dačića i predstavnika Evropskog parlamenta.

Druga faza međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, završena je u Palati "Srbija", gde se predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sastao sa predstavnicima Evropskog parlamenta Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom.

Prva tema su bili mediji, druga izborni proces. Više detalja će biti poznato nakon zajedničke konferencije za novinare.

Evroparlamentarci su, kako je potvrđeno RTS-u, predložili, između ostalog, osnivanje privremenog nadzornog tela čija je nadležnost praćenje medija, konsultacije, izveštaj o primeni pravilnika za RTS i RTV, davanje mišljenja o radu nezavisnih institucija i njihovim odlukama.

U privremenom nadzornom telu trebalo bi da bude šest članova koje predlaže Regulatorno telo za elektronske medije, a šest predsednik Narodne skupštine Srbije, nakon konsultacija sa ostalim učesnicima međustranačkog dijaloga.

Druga tačka odnosi se na donošenje novog propisa u obliku obavezujućeg pravilnika za javni medijski servis RTS i RTV, radi boljeg regulisanja pokrivanja izborne kampanje.

U dokumentu stoji da bi trebalo privremeno promeniti stalni sastav Republičke izborne komisije, dodavanjem još šest članova i šest zamenika članova u njegov sastav iz reda celokupne opozicije u zemlji.

Pored toga, predlaže se izmena načina finansiranja troškova izborne kampanje, tako da se 30 odsto sredstava podjednako raspodeli svim podnosiocima izbornih lista koji su dali izjavu da žele da finansiraju svoje troškove izborne kampanje iz javnih sredstava, a da 70 odsto sredstava bude raspoređeno samo na one izborne liste koje su osvojile mandate u parlamentu, srazmerno broju osvojenih mandata.

Kako se navodi, svi mediji mogu da objave svoje tarife za političko oglašavanje pre početka izborne kampanje.

Takođe, treba da se usvoje preporuke za privatne emitere sa nacionalnom pokrivenošću, terestrijalnom i kablovskom, koje se odnose na predstavljanje programa kandidata za predstavljanje izborne kampanje.

U dokumentu se navodi da se mora osigurati da vlasti imaju dovoljno uspostavljenih procedura za sprečavanje i istragu neprimerenog pritiska na birače.

Pored toga, sugeriše se da treba obaviti reviziju biračkog spiska, kao i da status posmatrača izbora treba da bude regulisan zakonom.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво