Читај ми!

Počelo zaprašivanje – predah od komaraca

"Gradska čistoća" počela je zaprašivanje komaraca iz čamaca i poručuje da su preparati koji se koriste bezbedni za ostale životinje, kao i za zdravlje ljudi. Zaprašivanje iz čamaca bi, uz suzbijanje komaraca uređajima sa zemlje, trebalo da donese mali predah od tih insekata.

Milica Rajković, rukovodilac laboratorijskih istraživanja JKP "Gradska čistoća" navodi za RTS da su preparati koji se koriste za zaprašivanje komaraca bezbedni po zdravlje ljudi i da građani ne treba da strahuju.

"Sve je bezbedno, ti preparati su na bazi pirotroida, što su hemijska jedinjenja koja deluju na nervni sistem insekata. Tako da ovim putem apelujemo na pčelare da u terminima našeg suzbijanja odraslih formi komaraca zatvore svoje pčele kako ne bi uginule. Za sve ostale sisare - čoveka, životinje kao i ptice potpuno je bezbedno i naši sugrađani mogu da se opuste", objašnjava Rajkovićeva.

Savetuje građanima da se, ukoliko im smeta miris preparata, udalje od mesta gde se tretman sprovodi i da zatvore prozore.

"Jedino što građanima može da se desi jeste da im iritira disajne puteve, ali potpuno je bezbedno za njihovo zdravlje", poručuje Rajkovićeva.

Ističe da svakodnevni napadi na ekipe "Gradske čistoće" onemogućavaju akciju suzbijanje komaraca.

"Svakodnevno imamo napade na naše ekipe - kamenovanje, verbalno uznemiravanje, bacanje na naše haube. Pre dve večeri smo imali pretnju pištoljem i pretnju da neće izaći živi iz ulice ukoliko se vrate i nastave svoju akciju. Sinoć se ponovo desio napad na naše vozilo - kamenovano je, uznemiravana je naša ekipa, pa se one vraćaju u Trebovićku 16 i ne mogu da nastave svoju akciju", ističe Rajkovićeva. 

Objašnjava da ekipe preduzeća ne rade ništa loše već da samo olakšavaju Beograđanima život sa komarcima.  

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво