Читај ми!

Protivgradne mreže uz subvencije države - da voćari umesto grada uberu prihod

Izvesno je da će otkupne cene maline ove sezone biti znatno više nego prethodnih godina. Zbog toga mnogi voćari strepe od grada, strelci su već nekoliko puta protivgradnim raketama umanjili štetu, a sve je više onih koji, pored osiguranja, razmišljaju i o drugim vidovima zaštite.

Mirko Kovačević je ulogu protivgradnog strelca preuzeo od oca. Snabdevenost raketama bolja je nego ranije, a uprkos naknadi od 4.000 dinara za taj posao, kaže da će i zbog sebe braniti useve i imovinu od gradonosnih oblaka.

"Po tom pitanju država apsolutno za nas protivgradne strelce ne čini ništa. Nemamo nikakvo osiguranje od 2005, 2006. godine. Jedino što nam lokalna samouprava izađe u susret", kaže Kovačević, protivgradni strelac iz Srednje Dobrinje.

U dragačevskom kraju nedavno je u jednom danu dejstvovano sa 43 protivgradne rakete.

Tako su razmere štete umanjene na desetak procenata, a zbog značaja tog vida zaštite lokalna samouprava stimuliše strelce.

Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Lučani, ističe da je 8.000 dinara po jednom strelcu na nivou od jednog meseca.

"Na taj način stimulišemo strelce i mogu vam reći da opština Lučani ima izvanredne strelce, koji su ocenjeni svi do jednoga, od tridesetdvojice, sa ocenom odličan pet. Što znači da se uvek odazovu na pripravnost, uvek dejstvuju kada se ukaže potreba", poručuje Vučićević.

Poručuje da se razmišlja o unapređenju ovog sistema, da se postave automatske protivgradne stanice.

Takav sistem se pokazao efikasnim u valjevskom kraju.

Ipak, sve više voćara želi da se dodatno zaštiti postavljanjem protivgradnih mreža uz subvencije države od  90 procenata za njihovu nabavku.

Dragiša Cogoljević iz Čačka kaže da ima voćnjak od 2017. godine, na kome je protivgradna mreža i do sada se to dosta dobro pokazalo.

"Mislim da je neminovnost nabavka protivgradnih mreža, a drugo je pitanje finansijskih mogućnosti. Subvencije dosta pomažu, ali i dalje su to poprilično visoke investicije", smatra Cogoljević.

U svakom slučaju, voćari kažu da je bolje da umesto grada oni uberu prihod, a uz subvencije i osiguranje mirnije dočekuju sezonu, ne razmišljajući o tome koliko će biti efikasno rasterivanje oblaka raketama.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво