Читај ми!

Maratonska kontrola policije širom Evrope, u Srbiji se posebno kontrolišu pravci prema turističkim centrima

Jedan od češćih uzroka saobraćajnih udesa je vožnja pod dejstvom alkohola, ne samo u Srbiji već i u celoj Evropi. Zbog toga se tokom nedelju dana u 30 evropskih zemalja istovremeno sprovodi akcija pojačane kontrole saobraćaja, usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina, posebno u letnjim mesecima, zbog čega će kontrole biti pojačane posebno na pravcima prema turističkim centrima.

"Od 16. do 22. juna više se kontroliše da li su vozači pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci. Čak 15 odsto je više pijanih vozača nego u istom periodu prošle godine, a čak tri puta više vozača pod dejstvom psihoaktivnih suspstanci. Uz vožnju pod dejstvom alkohola, nevezivanje pojasa, to je sve češći prekršaj", rekao je kapetan policije Aleksandar Radenković gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

"Na nivou Srbije isključeno je 50.000 pijanih vozača, a oko 700 je isključeno od početka godine zbog psihoaktivnih suspstanci", rekao je Radenković.

Sve je više testova kojima se mogu otkriti vozači pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a nabavljaju se i dodatni uređaji.

"Uglavnom su to vozači starosti do 35 godina, zatim vozači starosti od 17 do 24 godina, znači reč je uglavnom o mladim vozačima. Najčešće se koristi kanabis, zatim amfematin i kokain. Kazna je u rasponu do 40.000 plus kazneni poeni i šest do devet meseci zabrane upravljanja vozilom", naveo je Radenković.

Mnogo ljudi se opustilo prošle godine jer je zbog epidemije koronavirusa bio smanjen i saobraćaj, ali sada će i saobraćajne kontrole biti pojačane, posebno u letnjim mesecima, rekao je Radenković najavljujući "maraton", odnosno kontrolisanje vozača non-stop, što se sprovodi u celoj Evropi.

Kada je reč o bezbednosti školske dece, Radenković je istakao da je policija dobro organizovana u zonama oko škola, ali je veći problem bezbednost dece kao putnika i roditelji moraju o tome da povedu računa.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво