Читај ми!

Zoran Marković objašnjava zašto RTS ne prenosi Evropsko prvenstvo

Zoran Marković, odgovorni urednik sportskog programa Radio televizije Srbije, gostijući u Jutarnjem programu RTS-a objasnio je zašto i kako je došlo do toga da se utakmice Eura ovoga puta ne mogu gledati na kanalima Javnog servisa.

Pored najave da će se na RTS-u prenositi prenosi predstojećeg Vimbldona, Marković se osvrnuo i na događaje koje organizuju Fifa i Uefa. 

”RTS se bori da kupi sve važne događaje, pogotovo one koji su na listi REM-a. Na toj listi nema Evropskog prvenstva u fudbalu i građani jesu ograničeni što nema mogu gledati to prvenstvo osim na kablovskim emiterima. Emiter koji je kupio ta prava nije ponudio zemaljskim, odnosno kanalima sa nacionalnom frekvencijom, iako je bio u obavezi da to učini da bi svi građani Srbije mogli da gledaju tako veliki događaj”, kaže Marković i dodaje:

”Samo da podsetim i istaknem, na tenderu koji je bio raspisan i za ovo Evropsko prvenstvo, kao i za kvalifikacije za SP i Ligu nacija,  Javni servis je bio na tom tenderu sa mnogo jačom cenom nego za prethodna prvenstva, upravo sa razlogom za to što je tada prvi put raspisan takav tender”.

Kako je Marković objasnio, u drugim državama Evrope utakmice će se gledati i na italijanskom RAI-u, i u Francuskoj na Frans 1, kao i u nemačkoj na ARD-u i ZDF-u, dok se u regionu samo slovenački Javni servis odlučio da ne otkupi prava, ali zato jesu i crnogorski, i albanksi, i makendoski i hrvatski Javni servisi, pre svega jer su im bili ponuđeni za razliku od RTS-a koji nije dobio nikakav odgovor od nosioca prava, i to na nekoliko ponuda i pokušaja da se dođe do dogovora.

Marković se potom osvrnuo i na predstojeće događaje, koji će biti dostupni gledocima RTS-a. 

”Sledeće nedelje počinje Evropsko prvenstvo u košarci za žene koje prenosimo, zatim olimpijske kvalifiakcije za košarkaše u Beogradu, ali ćemo prenositi i mečeve iz drugih gradova gde se igraju kvalifikacioni turniri (Kanada, Litvanija i Hrvatska). Potom su tu Olimpijske igre sa programom na oba naša kanala, pa onda evropska prvenstva za odbojkašice i odbojkaše, kao i Svetsko prvenstvo u Kataru, za koje RTS takođe ima prava”, poručio je Marković najavljujući vrelo sportsko leto na kanalima Javnog servisa Srbije.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво