Читај ми!

"Horizont Evropa" menja "Horizont 2020", očekuje se aktivno učešće

Programom Evropske unije "Horizont 2020" podstican je razvoj nauke, inovacija, tehnologija. Ove godine zamenjuje ga program "Horizont Evropa". Iduće nedelje održaće se zvanični pregovori o pristupanju Srbije tom programu.

Prelazak iz programa "Horizont 2020" u program "Horizont Evropa" dobra je prilika da se uradi presek onoga što je urađeno u proteklih sedam godina. 

"Bilo je preko 500 učešća pojedinačnih institucija, bilo da su naučnoistraživačke organizacije ili mala i srednja preduzeće ili drugi pravni subjekti, preko 400 različitih projekata, većih ili manjih kada govorimo o finansijama, ali podjednako važnih za razvoj istraživanja i inovacija u Srbiji", naveo je pomoćnik ministra prosvete za međunarodnu saradnju Aleksandar Jović.

Tokom ovog perioda, dobijeni su i grantovi Evropskog istraživačkog saveta. Rukovodioci projekata su Sofija Stefanović i Magdalena Đorđević. Tu je i projekat "Antares" koji donosi novi Biosens institut. 

"Kada govorimo o tome koliko smo bili uspešni da dobijemo projekte u konkurenciji koja je veoma jaka, Srbija je na evropskom proseku. On je negde oko 12, mi smo 11, 7-8, što pokazuje da su se institucije kroz ranije okvirne programe FP6, FP7 itekako obučile i postale spremne da konkurišu i da budu konkurentni evropskim istraživačima", naveo je Jović.

Sa ovom godinom počeo je novi sedmogodišnji naučnoistraživački ciklus.

"Očekujemo da ćemo sporazum o pridruživanju Srbije potpisati tokom leta. Bitno je da smo obezbedili da naši istraživači već sada mogu da konkurišu za projekte u pozivima koji su već sada objavljeni u okviru programa ‘Horizont Evropa’", zaključio je Jović.

Namenjen je istraživačima svih naučnih oblasti i stimuliše se saradnja privrede, industrije i naučnoistraživačkih organizacija.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво