Читај ми!

Albanija, Salji Beriša protiv Stejt departmenta

Nekadašnji predsednik i premijer Albanije Salji Beriša optužio je državnog sekretara SAD Entonija Blinkena za klevetu, dan pošto mu je šef Stejt departmenta zabranio ulazak u Ameriku zbog ”korupcije i podrivanja demokratije”.

Salji Beriša, jedan od najmoćnijih albanskih političara u poslednje tri decenije, najavio je da će pred francuskim sudom tužiti državnog sekretara Entonija Blinkena za klevetu, pošto mu je dan ranije šef Stejt departmenta zabranio ulazak na teritoriju SAD.

"Ovlastio sam svog advokata u neutralnoj i cenjenoj zemlji kao što je Francuska da tuži gospodina Blinkena za klevetu", rekao je Beriša na konferenciji za novinare u Tirani.

Svega 24 sata ranije, Blinken je obznanio da je Beriši i njegovoj porodici zabranjen ulazak u SAD zbog korupcije, zloupotrebe javnih fondova i podrivanja demokratije.

Stejt department je naveo da Berišina retorika pokazuje da želi da zaštiti sebe, članove porodice i političke saveznike na štetu nezavisnih istraga i borbe protiv korupcije.

Osim Saljija Beriše, ovim aktom, ulazak u SAD zabranjen je njegovoj supruzi Ljiri Beriša, sinu Škeljzenu i ćerki Argiti Beriši Maltezi.

Beriša je, takođe, optužio Blinkena da je "bez upozorenja i na neočekivan, skandalozan način izneo lažne optužbe".

Nekadašnji predsednik i premijer Albanije je rekao i da "ne postoji osoba u Albaniji i van nje, koja ga može povezati sa bilo kakvom korupcijom".

Salji Beriša je bio albanski premijer tokom potpunog raspada države 1997. godine, koji je usledio posle propasti piramidalnih štedionica i anarhije koja je nastala pošto je iz vojnih arsenala poharano oko 700.000 komada oružja i oko milijardu metaka.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара