Читај ми!

Vučić: Utrostručen odziv za vakcinaciju od kada je najavljeno 3.000 dinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je u poslednjih šest dana, od kada je najavljeno da će oni koji se vakcinišu dobiti 3.000, utrostručen broj dnevno vakcinisanih.

Vučić je, nakon obilaska punkta za vakcinaciju pripadnika garnizona Beograd i članova njihovih prodica u kasarni "Dedinje", rekao da je zadovoljan onim što je video – 170 do 180 vojnika i članova porodica koji stoje u redu za vakcinu. Kaže da bi broj mogao biti i 200 do kraja prepodneva.

Rekao je da očekuje da u Vojsci i MUP-u odziv bude još mnogo veći.

"Ne znam kako je načelnik Generalštaba Mojsilović doneo odluku da vakcinacija bude prilično obavezna za pripadnike vojske, ali to je dobro. Svakom vakcinom se spasavaju životi, ne samo vakcinisanih. Zato hvala što su se ovako organizovali", naglasio je Vučić.

Ukazao je da je u poslednjih šest dana nakon najave da će oni koji se do 31. maja budu vakcinisali dobiti finansijsku podršku uvećan broj osoba koje su primile barem prvu dozu.

"Imamo trostruku uvećanu vakcinaciju nego prošle nedelje. Imamo 23.000 do 24.000 novovakcinisanih dnevno, a bilo je između 8.000 i 9.000", konstatovao je predsednik. Kazao je da je srećan tim rastom, dodajući da je 20.000 vakcinisanih na dnevnom nivou jedan novi grad koji se vakciniše svaki dan.

"Time zaustavljamo bolest, infekciju. Obezbedili smo vakcine, dali i regionu mnogo vakcina. Mislim da ljudi u Srbiji zaslužuju odgovorno ponašenje svih građana naše zemlje. Štitite svoje bližnje. Ne možemo da se ponašamo sebično", naglasio je on. Vučić je podsetio da je vakcinacija važna i za pokretanje ekonomije.

"Molim ljude da se vakcinišu, da možemo da lečimo i druge bolesnike, da možemo kovid bolnice da pretvaramo u obične, da tretiramo te bolesnike na najbolji način, a ne samo da se bavimo rešavanjem kovid problema", rekao je predsednik.

Vučić: Samo su Kinezi ponudili da sa nama rade Institut

Predsednik Vučić rekao je da je ponosan što će iz budžeta moći da se finansira izgradnja Instituta za sekvenciranje genoma jer, ističe, samo države sa ozbiljnim, dobrim stanjem finansija, mogu same da finansiraju tako velike projekte.

Vucić je, na pitanje koja je uloga Kineza u tome zašto će se Institut raditi po hitnom postupku, kazao da sami ne možemo da uradimo takav institut jer nemamo znanja, a da su Kinezi jedini koji su nam tako nešto ponudili da rade sa nama.

"Ne znam ništa o detaljima, ali mi to ne umemo sami da radimo, mi to moramo da naučimo", kazao je Vučić.

Dodao je da su mu smešne razne "gluposti" analitičara na televizijama koji pričaju kako ćemo mi da zavisimo od Kineza zbog duga jer su "valjda kineske pare gore od nečijih drugih".

"Nemamo problem sa javnim dugom, naš javni dug je manji nego nemački, a Nemačka nije neka zemlja u problemu", kazao je Vučić.

Zapitao je, zašto da ne radimo sa Kinezima i dodao da na taj način postajemo konkurencija nekima koji bi želeli da izbegnu konkurenciju.

Kada je reč o tome zašto po hitnom postupku, Vučić kaže da ne zna tačno zašto je hitna procedura, ali da pretpostavlja da je to zato što nam se žuri.

"Svaki mesec koji možete ranije da uđete u to, je spas i verovatno se radi preko međudržavnog ugovora iako ne znam, nemam detalje. Pretpostavljam da je tako zato što ako krenemo dva meseca ranije da radimo, to je bolje za zemlju, a nemamo nikoga drugoga ko nam je ponudio ili bilo rekao da bilo šta slično napravimo", kazao je Vučić.

O fabrici vakcina 

Navodi da su u Srbiji napravljene neke tehničke greške u proizvodnji vakcina, pa će se zato kasniti dva, tri meseca.

"Ali, šta da vam kažem, to je život, radite nešto što nikada niste radili, na kraju ćemo da uradimo i fabriku vakcina i sve drugo", naveo je.

Navodi da svi imaju svoje interese i dodaje da kako mi gledamo da uzmemo od drugih najviše, tako i drugi gledaju da od nas uzmu najviše.

"Koliko on nas iskoriste, toliko i mi koristimo, to je korektan odnos jer radite ono što je najbolje za vašu zemlju. Šta mene briga što druge zemlje neće da imaju institut za sekvenciranje genoma, neće niko da ga ima u regionu, mi ćemo da ga imamo", ističe Vučić.

Nova fabrika vakcina koja se radi sa Emiratima i Kinezima, kako kaže Vučić, doneće Srbiji to da će i sledeće godine, kada će vakcina biti drugačija nego što je sada moći da u Beogradu ima za svoje stanovništvo, ali i za region tu drugačiju vakcinu.

"Već Kinezi rade na promeni vakcine, svi rade na promeni vakcine, svi će nešto da mešaju da bi se odgovorilo indijskom soju i svemu drugom. Za sledeću godinu primaćemo neku drugačiju vakcinu, ali ćemo mi biti u tome i moći ćemo to iz Beograda da pokazujemo svima i da koristimo za naše stanovništvo, za naš narod i za sve druge u regionu", kaže Vučić.

Ističe da se to ne može bez velikih ulaganja i dodaje da ćemo imati najmoderniju fabriku vakcina u Srbiji.

"Pokrenuli smo postupak i ogromne novce ćemo da uložimo da bismo napravili četvorovalentnu vakcinu za grip. Mi ćemo da budemo svetska sila po tom pitanju, to se ne sviđa svima, a sada se vodi rat protiv Kine jer ne mogu više da je pobede u tržišnoj ekonomiji i sada će da izmišljaju nove priče", navodi predsednik.

Ističe da neće da učestvuje u "krstaškom ratu" protiv Kine samo zato što je to neko ideološki tražio.

"Neću da učestvujem u tome, Kinezi su nam prijatelji, ali nemam problem ni kada dobijemo bolju ponudu od EU kao što je za prugu Beograd - Niš - Preševo. Evropljani hvala vam, neizmerno sam srećan zbog toga jer moj interes je da Srbija dobije najbolje, najbrže, najkvalitetnije, a najjeftinije. Ali, da napadam Kineze zato što su uspešniji u veštačkoj inteligenciji i robotici, zato što su kupili kuku - robote na kojima se prave automobili, neću to da radim", zaključio je Vučić.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво