Читај ми!

Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Suzana Paunović položile su vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti, "Staro sajmište" na Novom Beogradu.

Vence su položili predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i predstavnici diplomatskog kora, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Počast žrtvama odali su i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, Saveta Romske nacionalne manjine, udruženja i građani.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu Donja Gradina u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Sistem koncentracionih logora "Jasenovac" predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a u periodu 1941. i 1945. godine u njemu je ubijeno stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво