Читај ми!

Meštani Mokrina traže hitno uklanjanje deponije: Ovo je ekološka bomba, strepimo od zaraze

Meštani Mokrina kod Kikinde negoduju jer se godinama ne rešava problem divljih deponija, kojih ima na više lokacija oko sela i koje mogu izazvati ekološki problem većih razmera.

Meštani koji žive u blizini puta Mokrin–Iđoš svakog jutra prvo pokupe gomilu smeća koje im vetar donese sa divlje deponije. Nema više pravila, baca se sve, kaže Mokrinčanin Đura Živko.

"Tu je surutka, kad ugrije mi tu ne možemo da opstanemo od smrada. Ako prođete videćete ovde životinjske ostatke. Ovo više nije smetlište, ovo je sve i svašta", dodaje Živko.

Sve je više organskog otpada i leševa uginulih životinja, zbog čega se meštani plaše moguće zaraze. Ukazuju i na pražnjenje cisterni iz septičkih jama.

"Ljudi trpe pošto je ono ekološka bomba, preti da izbije velika epidemija, velikih razmera i onda ćemo se hvatati za glavu", ističe Dragiša Radojčić iz Mokrina.

Bliže sela se baca šut od građevinskog materijala, koji poljoprivrednici opet uzimaju i koriste za nasipanje atarskih puteva.

"Prošle godine smo mi radili organizovano, nasipali smo Sentoš. Tako da je bilo uključeno deset traktora. Ovo nije veliko, ovo je lično ispred moje njive, zato to i radim", navodi Branislav Nedeljkov iz Mokrina.

U lokalnoj samoupravi navode da se dva puta godišnje sprovodi akcija iznošenja kabastog otpada i da se tako prikupi 3.000 tona smeća. Uz to svi mogu odneti besplatno otpad na gradsku sanitarnu deponiju.

"Prethodnih godina smo praktikovali kroz edukacije kroz razne sfere društva da utičemo na građane, da se ove divlje deponije koliko toliko smanje. Takođe, ovom akcijom sakupljanja kabastog otpada smatramo da grad dovoljno dobro organizuje da takvih deponija bude što manje. Trenutno na teritoriji grada imamo 11 takvih divljih deponija", objašnjava Stevan Iličić, član Gradskog veća Kikinde.

U Mokrinu je deponija zauzela prostor oko puta u dužini od skoro dva kilometra.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво