Читај ми!

Američki obaveštajci tvrde da je saudijski princ naredio ubistvo Kašogija, Rijad demantuje

Princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman najverovatnije je odobrio ubistvo novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine, pokazuju podaci američkih obaveštajnih službi sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Saudijska Arabija je demantovala izveštaj koji su objavile SAD.

Američki obaveštajci navodno su objavili taj izveštaj ubrzo nakon ubistva Kašogija, koji je u kolumnama u Vašington postu kritikovao princa, javlja AP.

Septembra prošle godine saudijski sud doneo je konačne presude kojima su osmorica okrivljenih za ubistvo Kašogija osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

U međuvremenu, vlasti SAD izdale su zabranu za 76 osoba iz Saudijske Arabije zbog optužbi za ugrožavanje bezbednosti novinara i aktivista u toj zemlji. 

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da neće tolerisati pojedince koji "prete ili napadaju aktiviste, disidente i novinare u ime stranih vlada", prenosi Rojters.

Blinken je najavio takozvanu "Kašogi zabranu" Stejt departmenta, koja podrazumeva politiku ograničavanja viza "za pojedince za koje se veruje da su direktno učestvovali u ozbiljnim međunarodnim aktivnostima protiv disidenata", pošto je izveštaj o ubistvu Džamala Kašogija postao dostupan javnosti.

Saudijska Arabija demantuje američke navode

Saudijska Arabija je večeras demantovala izveštaj koji su objavile SAD. Demanti je objavila novinska agencija vlade Saudijske Arabije, preneo je sajt Hil.

"Kraljevstvo kategorički demantuje ono što piše u izveštaju koji je predat Kongresu, a tiče se ubistva građanina Džamala Kašogija", pisalo je u tvitu.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво