Читај ми!

Pušteno u rad biogasno postrojenje u Novom Miloševu

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je u Novom Miloševu pustila u rad "Pepo Energy" postrojenje koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energije.

Postrojenje "Pepo Energy" koristi bio-masu kao glavnu sirovinu za proizvodnju bio-gasa koji generiše električnu i toplotnu energiju.

Jednostavnije rečeno, meso bundeve i žitni ostaci skladište se u silose i kasnije pretvaraju u električnu energiju uz pomoć generatora.

"Ovo je za Srbiju važno, jer pored 28 elektrana na bio-gas imamo još jednu i važno je da 73 gradimo danas u Srbiji. I da ćemo sa oko 100 megavata kapaciteta, koji će biti instalisani u narednih godinu ili dve u elektranama na bio-gas u Srbiji, biti zemlja koja će imati kada govorimo o energiji iz elektrana na bio-gas više nego Slovenija, Hrvatska i Crna Gora zajedno", rekla je Zorana Mihajlović. 

Mihajlovićeva je rekla da je u postrojenje uloženo pet miliona evra, kao i da će zahvaljujući tome trideset ljudi imati posao.

"Ovo je poruka koju Vlada Srbije i Pokrajinska vlada šalju kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Ova investicija pokazuje u kom smeru ćemo ići, i to mnogo brže nego u prethodnom periodu", naglasila je Mihajlovićeva.

Ističe da mnogo toga mora da se menja u Srbji u 2021. u oblasti energetike.

Zahvalila je svim investitorima koji ulažu u oblast obnovljivih izvora energije pošto to znači, kako kaže, da veruju u našu državu i energetsku politiku.

"Klimatski neutralni razvoj je jedini razvoj koji može Srbiju da dovede na mnogo više stope razvoja BDP-a i mi to hoćemo da postignemo u narednim godinama", poručila je ministarka.

Istakla je da će zato ova godina u resoru energetike biti obeležena donošenjem novih zakona, strategija i akcionih planova.

Mihajlovićeva je rekla da će Srbija dobiti i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će omogućiti da deo naše energetske bezbednosti imamo i iz obnovljivih izvora.

Dodaje da su se biogasne elektrane pokazale kao elektrane koje će obezbediti pouzdanu energiju, to jest da su pouzdanije od solarnih ili elektrana na vetar.

"Biogasne elektrane daju 3,5 puta više energije nego solarne", napomenula je ministarka i dodala da energetika i ekologija moraju da idu zajedno.

"One su sada drugarice i sestre i ne mogu da budu drugačije posmatrane. Sve će biti usmereno ka zelenoj energiji i klimatski održivom razvoju", poručila je Mihajlovićeva.

Kompanija "Pepo Energy", koja je zajednički poduhvat švajcarske energetske MET grupe i lokalne kompanije "Arhar Teh", izgradila je u Novom Miloševu 100 odsto ekološko postrojenje za proizvodnju energije kapaciteta 1,2 MW.

To ekološko postrojenje izgrađeno je za osam meseci, uprkos pandemiji kovida 19, i u izgradnji je učestvovalo više od 150 radnika različitih specijalnosti.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво