Читај ми!

Majk Pens – ako idete na pobedu, želite njega za saveznika

Aktuelni potpredsednik SAD je konzervativac koji je čvrsto bio uz Donalda Trampa tokom prve kampanje i tokom celog njegovog mandata. Čini se kao idealna dopuna za Trampov manjak političkog iskustva i kao pravi čovek za odgovor na sve kritike kojima je američka administracija bila izložena tokom prethodnih godina.

Majkl Ričard Pens

Datum rođenja: 7. jun 1959.

Mest rođenja: Kolambus, Indijana 

Verujem u vođe koje služe, a sluga uvek pita: Gde sam najpotrebniji?, Majk Pens 

Majk Pens je odrastao u katoličnoj porodici. Ime je dobio po svom dedi Ričardu Majklu Koliju, vozaču autobusa iz Čikaga koji je u SAD stigao preko ostrva Elis.

Njegovi roditelji Nensi Džejn i Edvard posedovali su nekoliko benzinskih stanica. Majk je rođen kao jedno od šestoro dece.

Studirao je istoriju na koledžu Hanover, a diplomu iz prava stiče 1986. na Univerzitetu Indijana.

Posle studija započinje privatni posao, a dve godine kasnije ulazi u kampanju za Predstavnički dom, ali neuspešno. Mnogi su ga tada ocenili kao konzervativnog populistu.

Još jednom pokušava 1990. i opet nailazi na mnoge kritike zbog svojih poruka. Kasnije je napisao "Ispovesti onoga ko vodi negativnu kampanju", esej u kojem se izvinio zbog svoje strategije i poruka.

Veštinu govorništva stiče radeći u medijima 

Radio je i u medijima. Imao je svoju emisiju na radiju u Indijani, ali i na televiziji.

Medijsko iskustvo pomoglo mu je da postane veoma dobar govornik, ali i da bude prepoznatljiv. Treći put ulazi u trku za Predstavnički dom 2000. i to konačno uspešno.

Tokom njegovog dugog staža u Kongresu SAD, postao je poznat po socijalnom konzervativizmu. Često je govorio za sebe da je "hrišćanin, konzervativac i republikanac, tim redom".

Protivio se istopolnim brakovima i mnogim zakonima koji su se odnosili na homoseksualnu populaciju. Bio je žestoki protivnik abortusa.

Kada je reč o ekonomskim pitanjima, suprotstavljao se mnogima unutar Republikanske partije. Protivio se zajmovima tokom ekonomske krize 2008. godine. Mnoge glasače je zadobio spremnošću da se usprotivi establišmentu partije. Njegove ambicije postaju sve veće.

Kandiduje se za guvernera Indijane 2012. godine, a u kampanji fokus stavlja na ekonomska pitanja i odnosi pobedu. 

Šta Pens donosi Trampu 

Donald Tramp ga je 2016. godine imenovao za kandidata za potpredsednika SAD. On mu je donosio glasove konzervativaca, ali je posebno značajno i njegovo političko iskustvo, koje budući predsednik SAD nije imao.

Tramp i Pens su u novembru 2016. godine porazili na predsedničkim izborima Hilari Klinton i Tima Kejna. Zbog toga Pens podnosi ostavku na mesto guvernera Indijane i postaje potpredsednik SAD.

Majk Pens je tokom mandata zastupao Trampovu politiku i branio ga je tokom brojnih skandala. Njegova podrška naročito je bila značajna tokom inicijative za opoziv Donalda Trampa. 

Donald Tramp i Majk Pens već su dobili jednu veliku bitku, a prevazišli su i brojne izazove tokom prvog mandata. Sada se bore za drugi, čini se, u nikad težim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво