Ne može se ni preko Bugarske: U Grčku tek posle 1. jula, kilometarske kolone na granici

Državljani Srbije koji nemaju boravišnu dozvolu u nekoj od zemalja Evropske unije moći će da uđu u Grčku tek od 1. jula. Bugarska granična policija saopštava da granicu te zemlje i Grčke mogu da pređu samo državljani EU. To znači da građani Srbije ne mogu u Grčku ni preko Bugarske, kako je prvobitno bilo javljeno. Čekamo pojašnjenje Grčke oko prelaza granice, rekao je ministar Rasim Ljajić.

Agenciji Tanjug su na graničnom prelazu Promahonas potvrdili da državljani Srbije ne mogu da putuju u Grčku preko Bugarske i bugarsko-grčkog graničnog prelaza Kulata-Promahonas.

Ovo je u suprotnosti sa prvobitnom informacijom koju je srpskim medijima ranije danas preneo grčki MUP a koja je glasila da se u Grčku od danas može preko Bugarske.

Kako je Tanjugu rečeno, državljani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u zemljama Evropske unije mogu da putuju u Grčku.

Ostali državljani Srbije sa boravištem u Srbiji ili drugoj zemlji van EU ne mogu ući u Grčku.

Policijski službenik je u telefonskom razgovoru rekao da će građani Srbije moći da uđu u Grčku od 1. jula.

Duge kolone na granici, Srbija uputila upit Grčkoj

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za Blic da je Srbija uputila zvaničan upit grčkim vlastima o uslovima za prelazak njihove granice za srpske državljane i dodao da se odgovor očekuje tokom dana. 

Novinar emisije SAT Mladen Alvirović, koji je trenutno u Bugarskoj i kreće se ka bugarsko-grčkoj granici, objavio je na Fejsbuku da u ambasadi Grčke u Beogradu saznaje da se ambasador te zemlje zauzeo za rešavanje ovog problema.

Takođe, prema Alvirovićevim saznanjima iz srpske ambasade u Atini, u Službenom glasniku Grčke objavljena je informacija da granica ostaje zatvorena za građane zemalja van EU.

Kolona duga pet kilometara formirala se rano jutros sa bugarske strane graničnog prelaza Kulata-Promahonas, koji su Grci otvorili u podne.

Prema onome što javljaju bugarski i grčki mediji, u koloni je bilo najviše bugarskih automobila, ali ima dosta vozila i sa nemačkim registarskim tablicama.

RTS saznaje da je dosta srpskih vozila prošlo kroz Bugarsku na putu do Grčke, u koju nisu mogli da uđu. Očekuje se da se ta vozila večeras vrate u Srbiju.  

Bolje sačekajte sa putovanjem

Inače, granica između Srbije i Bugarske otvorena je od 1. juna, što znači da građani Srbije mogu slobodno da ulaze u tu zemlju.

Emil Petrov, šef putničkog terminala graničnog prelaza Gradina, rekao je za RTS da se građanima Srbije preporučuje da sačekaju sa putovanjima u Grčku dok se situacija ne razjasni.

U međuvremenu se oglasila i bugarska granična policija koja je potvrdila da iz Bugarske u Grčku mogu da uđu samo državljani EU.

Državljani EU koji žele da uđu u Bugarsku moraju prethodno da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju, prenosi BTA.

Dodaje se i da će putnici nasumice biti testirani na virus kovid-19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen biće upućen u 14-dnevni karantin.

U Severnoj Makedoniji stupio je na snagu Protokol o tranzitu za sve strane državljane kroz teritoriju te zemlje u trajanju najduže od pet sati, što su pojedini putnici shvatili kao mogućnost putovanja u Grčku kroz ovu državu.

Iz grčke policije na Evzoniju jutros su takođe rekli Tanjugu da nije moguće da građani Srbije uđu u Grčku kroz Severnu Makedoniju.

Danas su otvorene granice među većinom zemalja Evropske unije.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво