Nikada više zabeleženih napada na novinare u SAD, zabrinjava brutalnost policije

Za vreme protesta protiv policijske brutalnosti u SAD, pokušaji gušenja slobode medija i napadi na novinare mnogo su učestaliji nego inače, saopštila je nevladina organiozacija "Freedom of the press foundation", koja prati i beleži napade na novinare.

Tokom perioda od 26. maja do 3. juna, organizacija je zabeležila 279 napada na novinare - od uništavanja i zaplene opreme, preko hapšenja, sve do fizičkog nasilja.

Ako se pogledaju podaci iz prethodne tri godine, godišnje je u proseku registrovano od 100 do 150 napada na novinare, a sada je taj broj dupliran u periodu od samo nedelju dana.

"To je učestalost kakvu do sada nikada nismo videli", kaže Kristin Makuden iz organizacije "Freedom of the press foundation".

Dok su istrage o napadima na novinare još uvek u toku, stručnjaci koji prate situaciju kažu da je nesumnjivo povećan broj napada u kojima su kao meta svesno birani novinari.

"Znamo da su protesti neverovatno opasna mesta za novinare. Naši podaci to godinama pokazuju", ističe Makuden.

Zabrinjava brutalnost policajaca

Ono što je naznačeno kao razlika u odnosu na slične događaje u prošlosti jeste nasilje prema novinarima od strane policije, čak i kada je potpuno jasno i očigledno da je reč o novinarima, a ne demonstrantima.

Iako su novinari često bili meta i demonstranata, agresivnost policajaca posebno zabrinjava jer su oni dužni da poštuju i brane ljudska prava i Prvi amandman američkog ustava, smatraju stručnjaci.

Jedan od očiglednih primera nasilja zabeležen je u blizini Bele kuće kada su policajci sa štitovima agresivno pokušali da rasteraju demonstrante, a nije pošteđen ni kamerman jedne televizije iz Australije koji je u tim trenucima radio svoj posao.

Na ovaj slučaj je reagovala i australijska vlada koja je zatrižila istragu povodom tog incidenta.

Zapažen je i slučaj kada su saradnik Si-En-Ena i njegova snimateljska ekipa uhapšeni uživo u programu, nakon čeka se guverner Minesote Tim Valc izvinio i rekao da "preuzima potpunu odgovornost".

U nekoliko situacija, novinari su pogođeni gumenim mecima. Takvu sudbinu je doživela i ekipa britanske agencijhe Rojters. U Sijetlu je novinarka pogođena vatrometom dok je izveštavala o protestima.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво