Osiguranje od posledica nevremena spas za poljoprivrednike

Sinoć je nevreme praćeno gradom pogodilo okolinu Dimitrovgrada, mesto Gradinje i granični prelaz Gradinu. Nevreme nije nanelo veliku štetu objektima i usevima, kao što je to slučaj na Pešterskoj visoravni, u Kraljevu, Studenici, Kruševcu i opštinama Aleksandrovac i Brus, koji su stradali u prvom naletu nevremena.

Sinoć je nevreme praćeno gradom pogodilo okolinu Dimitrovgrada, mesto Gradinje i granični prelaz Gradinu. Nevereme nije nanelo veliku štetu objektima i usevima, kao što je to slučaj na Pešterskoj visoravni, u Kraljevu, Studenici , Kruševcu i opštinama Aleksandrovac i Brus, koji su stradali u prvom naletu nevremena.

Grad veličine oraha sručio se sinoć na bašte i njive u okolini Dimitrovgrada i Gradinja, ali bez većih posledica.U protekla 24 sata u kruševačkom kraju, palo je samo 2 litra kiše po metru kvadratnom, 16 puta manje nego prethodnog dana, tako da je bilo uslova da se grad očisti od granja i lišća, otklone električni i kvarovi na vodovodnoj mreži.

"Došlo je do štete na individualnim objektima za stanovanje, to što je bilo sa zapadne strane i ovaj na vozilima koja su bila napolju. Tu je dosta stradala limarija, pre svega krovovi i staklene površine koje su bila najviše izložene u udaru tih sedam,osam minuta, koliko je trajala intenzivna tuča ili grad, kako se to stručno kaže", navodi Dušan Todorović, načelnik Štaba za vanredne siuacije GU Kruševca.

Staklenik Javnog komunalnog preduzeća primer je snage ove nepogode. Ono što se dalo spasiti od 120.000 komada sezonskog rasada , iz neupotrebljivog objekta, preseljeno je privremeno u plastenik.

"Mi čekamo procene osiguravajućih kuća da vidimo  razmere ove štete. Uz saglasnost naših osnivača, sačekaćemo ovlašćene firme i lica koja će doći da vide šta može  sada da se spasi i da se uradi na samom objektu, onda pravimo planove", kaže Snežana Radojković, direktorka JKP u Kruševcu.

Jedan od najvećih proizvođača jagoda, Milovan Bučić iz prigradskog naselja Pakašnica, deli sudbinu poljoprivrednika iz dolina Zapadne Morave i Rasine , koji su pretrpeli najveću štetu. Ove godine sa 2 hektara jagodnjaka, neće imati zaradu. Kaže da je šteta totalna. Zemljište čisti kako bi ga zaštitio od zaraze i u nadi da će kasnije možda nešto od roda da obere. " Nisam očekivao da tako nešto se može desi, grada je bilo i pre ali u manjem obimu", kaže Milovan.

Jedini način jeste da se osiguranjem izvrši naknada. Država kroz program Ministarstva poljoprivrede vraća 40 odsto premije osiguranja, a i grad Kruševac je izdvojio oko dva miliona dinara ove godine, takođe za vraćanje premije osiguranja. Može da  se konkurišete i kod jednih i kod drugih, tako je povraćaj  80 posto premije osiguranja.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, štete od grada u prethodna dva dana registrovane su na manje od 0,5 promila poljoprivrednih površina, dok je gradonosnim oblacima bilo zahvaćeno više stotina hiljada hektara.Ukupno je sa 196 protivgradnih stanica, lansirano 990 raketa.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво