Migranti i građani Šida se navikavaju na prisustvo Vojske

Već peti dan pripadnici Vojske Srbije obezbeđuju kapije tri prihvatna centra za migrante u Šidu. Incidenata je manje, a i građani i migranti se navikavaju na prisustvo Vojske.

Od ukupno 1.900 migranata smeštenih u tri prihvatna centra u šidskoj opštini, oko 250 je u kampu Šid centar. Tu su uglavnom porodice iz Sirije i Avganistana sa ukupno 88 mališana.

Osim smeštaja i tri obroka, ovde imaju i internet i računarski centar. Kažu da ih je dolazak pripadnika Vojske najpre zbunio, ali da su se navikli na kontrolu.

"Dolazim iz zaraćenog područja i ovo je moja prolazna stanica. Želimo i da Vojska shvati da mi tražimo bolji život i ne želimo da pravimo probleme", poručuje Ahmet iz Iraka.

Šeherezada iz Sirije se ne oseća neprijatno zbog vojske, nego zaštićeno zbog cele situacije sa koronavirusom.

"To nam pomaže da smo zdravi jer smo ipak u kolektivnom centru. U Srbiji je dobro ali ja želim da idem dalje zbog svoje porodice", dodaje Šeherezada.

Čekajući da dođu na red za put u zemlje Zapadne Evrope, neki su se prilagodili i naučili srpski jezik.

"Ja želim u Nemačku. Srbija je majka Mara, ali nema para", kaže Andžela iz Irana.

Da bi izašli z centra, migranti moraju imati dozvolu Komesarijata a život i komunikaciju olakšava im dvadesetak volontera.

"Gledamo da napuštanje centra ipak bude u manjim grupama kako ne bi dovodili u pitanje ni zdravlje migranata ni zdravlje lokalnog stanovništva", navodi Vladimri Šulović, šef smene u prihvatnom centru za migrante Šid centar.

Krsto Kureš, direktor Doma zdravlja Šid, objašnjava da DZ pokriva sva tri prihvatna centra Adaševci u dve smene, a preostala dva jednom smenom.

"Epidemiološka slika je zadovoljavajuća i čitavo vreme je pod kontrolom", dodaje Krsto Kureš.

U Šidu se poslednjih dana mogu videti grupe migranata koje dovoze taksisti iz drugih gradova, zbog čega Vojska interveniše i vraća ih u centre.

Reč koja se najčešće može čuti među migrantima ovih dana je "gejm" što u njihovom slučaju znači nelegalan prelaz granice. U poslednja 24 sata Vojska i policija u Šidu imala je manje intervencija i u prihvatne centre vratila 20 migranata koji su uskakali u kamione želeći da nelegalno pređu u Hrvatsku.

Meštani kažu da se zbog prisustva Vojske osećaju sigurnije, jer su zbog čestih krađa i upada migranata u posede i zatražili pomoć države.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво